Cotidian elveţian, despre BOR: "Şi în fascism, dar şi în comunism, a fost mereu în slujba puterii"

 
BOR, desfiinţată: "Şi în fascism, dar şi în comunism, a fost mereu în slujba puterii"
BOR, desfiinţată: "Şi în fascism, dar şi în comunism, a fost mereu în slujba puterii"

Cotidianul elveţian de limbă germană "Neue Zürcher Zeitung" a publicat un articol în care este analizat extrem de critic parcursul istoric al Bisericii Ortodoxe Române.

Analiza publicată în "Neue Zürcher Zeitung", unul dintre cele mai respectate cotidiene de limba germană din Europa, este intitulată "Şi în fascism, dar şi în comunism, Biserica Ortodoxă a României a fost mereu în slujba puterii" şi este semnată de Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena.

"În 1989, când dictatorul Nicolae Ceauşescu a fost înlăturat de la putere, Biserica Ortodoxă Română (BOR) n-a fost de partea demonstranţilor. Spre deosebire de Bisericile Catolică şi Protestantă, a rămas loială regimului. Patriarhul de atunci, Teoctist, a trebuit să se retragă din spaţiul public după ce făcuse o declaraţie de loialitate în ultimele zile ale regimului dictatorial. Dar după 112 zile, a revenit în viaţa publică şi a colaborat cu cei care au ajuns la putere după comunism.

Episodul e simptomatic pentru ţara cu cea mai mare majoritate ortodoxă din UE. BOR caută să rămână aproape de puterea de stat şi o legitimizează în schimbul unui suport financiar masiv. Ca şi în alte ţări ortodoxe, BOR a umplut golul de identitate lăsat în urmă de comunism, scrie "Neue Zürcher Zeitung".

Sursa: adevarul.ro

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Decebal
02 Aug 10:14
Atât a mai rămas de distrus de către occidentul satanist și soios : Creștina și Biserica strămoșească . Dace ei sunt ai diavolului musai trebuie sa fim și noi . Ei bine NU !
Răspunde
0 0
johnneil
25 Jul 16:05
Aceste pamanturi (DACIA) au fost si vor ramane sub alte divinitati. ZALMOXES. dumnezeu este si va ramane divinitatea altor popoare. Nu va exista liniste pana nu ne vom intoarce la stramosii nostri.
Răspunde
0 0
Amalia
25 Jul 12:31
Va rog să vă uitați bine la această fotografie și numiți-mi o țară în care preotimea este atât de împodobită, comparati-i cu mulțimea credincioșilor care vin de bună credință la biserică!
Răspunde
0 0
exemplubun
25 Jul 10:51
Oliver Jens Schmitt este persona non-grata în Albania! Mai mult, fostul preşedinte Sali Berisha a organizat un miting la Tirana împotriva istoricului austriac, iar marele romancier albanez Ismail Kadare l-a acuzat la televiziunea publică că e un duşman al poporului albanez!! Ce usor ne lepadam noi de 2000 de ani de ortodoxie, asa pentru un neica nimeni!!!
Răspunde
0 0
Mihai S
25 Jul 13:26
2 Ma indoiesc ca biserica arata asa ca si BOR de azi acum 2000 de ani.
Ceea ce articolul arata nu este nimic nou. Starea de fapt nu poate fi negata in conditii de sinceritate.
La urma urmei fiecare se inseala singur atunci cand nu recunoaste adevarul.
Dumnezeu nu poate fi inselat si manipulat, chiar daca de cele mai multe nu ne face dupa "merit". Romania sufera mult din cauza starii bisericii, si o sa sufere si mai mult daca nu se intoarce la adevar. Asta este, noi alegem singuri.
E o mare problema atunci cand nu realizezi ca esti pe un drum gresit.
E la mai indemana sa ucidem mesagerul decat sa primim mesajul.
0 0
Mihai S
25 Jul 10:02
Ortodoxia are nevoie de reforma. Trebuie sa se intoarca la Biblie.
Problemele societatii romanesti isi au originea in decaderea morala a bisericii.
Daca biserica ar fi sanatoasa, atunci nu ne-am afla in situatia de azi.
Răspunde
0 0
Dan
25 Jul 09:20
Ce poate sa scrie saraca Scânteia și ea !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Multă greață !!!!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?