MENIU

Iohannis despre aderarea României la Schengen: Dacă vorbim de solidaritate în Europa, trebuie să existe și între noi

Președintele Klaus Iohannis susține că România este pregătită de aderarea la spațiul Schengen, iar liderii europeni ar trebui să dovedească faptul că invocarea solidărității și unității nu ține doar de discursul politic, ci sunt principii călăuzitoare.

„Noi îndeplinim din 2011 toate condițiile tehnice. Acel lucru a fost verificat și răsverificat. Între timp, noi suntem de facto parte într-o serie de programe și proceduri aferente Schengen și ne facem treaba foarte bine.

 

Dacă vorbim de unitate și solidaritate în Europa, ea trebuie să existe și între noi. Părerea mea este că toate formatele care ne aduc împreună trebuie finalizate. Formatul Schengen permite circulația liberă a persoanelor și cred că este important și pentru români să se considere și ei europeni cu drepturi depline," a afirmat Klaus Iohannis, prezent la Praga, la prima reuniune a Comunității Politice Europene.

 

Șeful statului a confirmat că Mark Rutte, premierul Olandei, țara considerată principalul oponent al aderării la Schengen, va veni săptămâna viitoare în România.

 

Pe de altă parte, Iohannis a subliniat că „este important pentru români să se considere și ei europeni cu drepturi depline”. 

Mai multe articole despre:
schengen iohannis aderare