Destinul franțuzesc al premierului desemnat. Ambasada Franţei: "Dacian Cioloș nu e cetăţean francez"

 

Prevestind, parcă, legăturile fiului său cu Franța, de mai târziu, mama lui Dacian Cioloș a fost cea care a decis ca cel de-al doilea prenume al premierului desemnat să fie unul franțuzesc.În timpul sarcinii, mama lui Dacian Cioloș a fost atât de impresionată de cartea pe care o citea, ”Roșu și Negru”, de Stendhal, încât a decis ca pe fiul său să-l numească și Julien, după numele personajului principal al romanului, Julien Sorel.

Legăturile lui Dacian Cioloș cu Franța nu s-au oprit, însă, aici. Prim-ministrul desemnat a urmat l'Ecole nationale superieure agronomique Montpellier, Franța, unde a cunoscut-o pe soția sa, Valerie Villemin, care este, de asemenea, franțuzoaică. 

Într-un text şters vineri, 12 noiembrie, de pe site-ul Ambasadei Franţei la Bucureşti, se cita o dublă cetăţenie a lui Dacian Cioloş. Textul a iscat vii comentarii cu privire la cetăţenia acestuia, iar ambasadorul Franţei la Bucureşti şi-a prezentat scuzele oficial, explicând că afirmaţia era eronată şi că Dacian Cioloş nu are cetăţenie franceză.

Iată comunicatul Ambasadei Franţei: "În ultimele zile au circulat comentarii potrivit cărora domnul Dacian Cioloș, Prim ministru desemnat, ar avea cetățenia franceză.Se pare că aceste comentarii se bazează pe textul unui discurs publicat pe site-ul Ambasadei Franței cu ocazia unei recepții, care a avut loc pe 5 martie 2015. Această recepție nu a avut legătură cu domnul Dacian Cioloș, care de altfel nici nu a asistat la ea.

În textul publicat pe site-ul Ambasadei, s-a menționat, printre altele, în versiunea în limba franceză că domnul Dacian Cioloș este «cetățean româno-francez» iar în versiunea în limba română că domnia sa are dublă cetățenie. Această informație a fost eronată. Domnul Dacian Cioloș nu are cetățenie franceză. Acest text a fost șters astăzi de pe site-ul Ambasadei Franței.

Ambasadorul Franței regretă difuzarea unei informații inexacte și utilizarea acesteia cu scopul de a crea controversă. Ambasadorul prezintă scuzele sale  cele mai sincere domnului Dacian Cioloș, Prim ministru desemnat de către Președintele României domnul Klaus Iohannis. "

Dacian Cioloș, specialist în dezvoltarea agricolă, specializat în Franța, cu dublă cetățenie, română și franceză, el a simbolizat în mod exemplar această colaborare reciproc avantajoasă pentru țările noastre, în numele intereselor și mizelor europene pe care le împărtășim”, suna discursul rostit pentru ceremonia de decorare a lui Călin Popescu Tăriceanu Cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare, însoţit de declaraţia eronată despre cetăţenia dublă a lui Dacian Cioloş.

Mai mulți oficiali străini și presa de peste hotare au aplaudat numirea lui Dacian Cioloș în funcția de comisar european pentru Agricultură, în 2009-2010. Fostul președinte al Franței, Nicholas Sarkozy, a apreciat că acest lucru era ”excepțional pentru Franța” și o ”victorie pentru România”.

Dacian Cioloș s-a născut la Zalău, la 27 iulie 1969, și a copilărit la bunici, în localitatea Pericei, cunoscută pentru culturile de ceapă.

Premierul desemnat a fost atras de agronomie încă din copilărie, astfel că a luat decizia de a studia la un liceu agronomic, spre nemulțumirea părinților săi, după cum chiar el a declarat, mai demult, într-un interviu.

În 1997, Dacian Cioloş a devenit inginer stagiar la Camera Judeţeană de Agricultură Aveyron. Între anii 1999 – 2001, a fost coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă şi rurală.

Dacian Cioloş a devenit mai cunoscut în propria ţară abia în 2007 când a ocupat, pentru un an, funcţia de ministru al Agriculturii în guvernul lui Călin Popescu Tăriceanu. La cei 38 de ani ai săi de atunci, Dacian Cioloş a devenit unul dintre cei mai tineri miniştri din istoria post-decembristă. Din iulie 2009, a preluat conducerea Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România.

Preluarea postului de Comisar European pentru Agricultură în 2010 - unul dintre cele mai importante din Comisia Europeană - a fost o lovitură dată de România. Pentru obținerea funcției a fost nevoie de un lobby puternic în UE, în special în zona PPE, și de un turneu în capitalele europene, derulat chiar de către Dacian Cioloș, care și-a expus viziunea privind reforma Politicii Agricole Comune.

La 27 noiembrie 2014, Dacian Cioloș s-a numărat printre cei care au primit distincția "Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană", acordată de către Casa Europei Eurolink, parte integrantă a Federației Internaționale a Caselor Europei — FIME. În octombrie 2015, i-a fost acordat titlul de Profesor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

La 1 iulie 2015, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Dacian Cioloș în funcția de consilier special pentru securitate alimentară.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?