A apărut o gaură gigantică în Antarctica şi savanţii nu ştiu ce se întâmplă

 
Gaură misterioasă în Antarctica
Gaură misterioasă în Antarctica

A apărut o gaură gigantică în Antarctica, aproape de dimensiunea Transilvaniei, şi savanţii nu ştiu ce se întâmplă. 

O gaură uriaşă la fel de largă cât cel mai mare lac din SUA, Lake Superior, cât statul american Maine şi aproape cât regiunea Transilvania, s-a deschis în Antarctica. Oamenii de ştiinţă nu ştiu la ce să se aştepte, potrivit ABC News.

"Este ca şi cum ai fi tras un pumn în gheaţă şi a rămas o gaură uriaşă", a declarat pentru Motherboard fizicianul Kent Moore, profesor la University of Mississauga din Toronto. 

Uriasa gaură, care măsoară aproximativ 80.000 km patrati, a mai fost observata in anul 1970, dar apoi nu s-a mai format, până recent. Atunci a fost văzuta din nou, iar acum s-a format din nou, în 2017.

Zone mari de apă înconjurate de gheaţă exact ca această misterioasă adâncitură se numesc polynya. 

Polynya se formeaza probabil din cauza apei mai calde din straturile de jos ale oceanului, care ajung uneori la suprafata si topesc gheata.

Cercetatorii nu stiu inca daca fenomenul este provocat de incalzirea globala si nici mecanismul concret prin care se formeaza.

Regiunea este aproape imposibil de cercetat la fata locului, putand fi observata doar prin imaginile furnizate de sateliti.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?