Taxa pe ipocrizie. Guvernul a împrumutat o sumă uriaşă de la bănci în 2018

 

Deşi acuză băncile de lăcomie şi vrea să le suprataxeze, Guvernul rămâne principalul client al sistemului bancar românesc. Statul a împrumutat nu mai puţin de 40,77 miliarde lei în primele 11 luni ale anului şi a influenţat masiv piaţa financiar-bancară, potrivit unei analize Realitatea Financiara.

Statul influenţează în mod direct piaţa bancară, atrăgând o mare parte din lichidităţile în lei din bănci şi forţând inclusiv indicele ROBOR să crească.

Cu toate astea, Guvernul PSD-ALDE intenţionează să introducă printr-un OUG adoptat vineri, 21 decembrie, o aşa-numtă "taxă pe lăcomie" pentru bănci, dependentă de ROBOR.

În primele 11 luni ale acestui an, statul a împrumutat peste 40,77 miliarde lei, iar suma preconizată pentru decembrie este de 4,28 miliarde de lei - în total peste 45 miliarde lei luaţi de la bănci în acest an.

Cea mai mare sumă lunară atrasă de stat de la bănci în cursul acestui an a fost înregistrată în octombrie – 5,68 miliarde lei.

În noiembrie, bobânzile percepute de bănci și-au revenit uşor după creșterea din octombrie, ajutate de o îmbunătățire a situației lichidității.

Băncile din România au adoptat o poziţie fără precedent împotriva Guvernului şi a iniţiativelor legislative privind introducerea unei taxe pe activele bancare şi aprobarea unui pachet de legi restrictive pentru finanţare.

"Efectele acestor iniţiative nu vor contribui la stabilitate şi dezvoltare, ci vor grăbi instalarea unei recesiuni economice. Această recesiune înseamnă deprecierea cursului, scăderea pieţei imobiliare, distrugerea de locuri de muncă, scumpirea finanţării, în final o lovitură la adresa bunăstării tuturor românilor", se arată într-o declaraţie comună a Asociaţiei Române a Băncilor şi a Consiliului Patronatelor Bancare din România.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
HELEN WILSON
12 Mar 10:41
Salut,
Căutați un împrumut autentic? aveți datorii și aveți nevoie de bani pentru a vă plăti facturile, aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a începe o afacere nouă sau pentru a vă îmbunătăți afacerea? aveți nevoie de un împrumut pentru a cumpăra o mașină sau o casă? aveți un proiect neterminat la îndemână din cauza finanțării necorespunzătoare? Aveți un scor redus de creditare și sunteți greu să obțineți servicii de capital de la bănci locale și alte instituții financiare? Aveți nevoie de împrumut de investiții pentru a investi în anumite zone ale specializare, sunteți la locul potrivit pentru soluțiile de împrumut de aici! Oferim tot felul de credite de orice fel companiilor și persoanelor fizice, la un nivel scăzut și la prețuri accesibile 2% rata dobânzii. Capitalul nostru și procesul de creditare este sigur, autentic și 100% garantat și garantat. Vă interesează, contactați-mă prin e-mail; (helenwilson719@gmail.com)
Răspunde
0 0
Jiji
21 Dec 14:19
Bunastarea este asigurata numai acelora care pot ajuta ciocoimea kgbista ... acestora li se vor da, pe hirtie cel putin, salarii si pensii mari dar vor trebui sa le roada ca sobolanii, singuri si in intuneric, sa nu fie vazuti sa sarantocii majoritari !!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?