Pe toţi trei i-am regăsit anul acesta ca fiind studenţi la medicină. Motiv pentru care ne-am dus la rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” pentru a-l întreba cum a fost posibil acest lucru.
"E o încercare de a îţi întregi bugetul universităţii, dar şi de a crea o şansă, până la urmă, pentru că dacă el, ăla cu 30 de puncte sau 35 de puncte intră şi are rezultate performante în primul an, în al doilea an poate trece la locurile bugetate" precizează Dr. Florian Popa, rector UMF "Carol Davila".
Conform acestui principiu, nu este nevoie de niciun fel de examen de admitere pentru că oricine îşi doreşte poate deveni student la medicină cu o singură condiţie: să aibă bani. Numai că rectorul Universităţii de Medicină susţine că există totuşi criterii pentru admitere, iar pentru anul 2006 limita a fost de 30 de puncte.
Rezistenţă la reguli, cel mai probabil. Surpriza este alta: reporterii Departamentului de Investigaţii au mai descoperit un tânăr respins la examenul de admitere din 2006 pentru că avea dor 28 de puncte, dar care acum este student cu acte în regulă în anul trei. Rectorul Univerităţii, unde învaţă acum studentul admis cu 28de puncte, înceară să scape spunând că e vorba de un caz social.
Un cadru universitar de la Facultatea de Medicină, filmat cu camera ascunsă, exclude în mod clar scuza unui caz social în privinţa tânărului făcut student ulterior momentului în care a fost respins. Acesta ne spune şi că studentul mai are un frate, student şi el la medicină.
"Atunci, înseamnă că s-a întâmplat altceva, decât ceea ce era normal să se întâmple" susţine Dr. Florian Popa, rector UMF "Carol Davila".
Mulţumiţi că rectorul Univeristăţii începe să aibă dubii cu privire la acest caz, ne ducem şi la decanul Facultăţii de Medicină Generală. Ca în multe alte cazuri, după ce presa descoperă anumite nereguli, responsabilii anunţă că vor face anchete interne.
Acum aşteptăm să vedem cum se poate clarifica adminiterea din 2006. Şi să nu uităm: suntem în 2009. Partea mai neplăcută este că unii dintre profesorii de la UMF închid ochii în faţa studenţilor cu bani.
"Dacă a rămas la cu taxă, înseamnă că şi-a ales prost meseria" a declarat dr. Victor Stoica, decanul Facultăţii de Medicină Generală.
Pentru decanul facultăţii e simplu să spună asta. Pentru pacieţi s-ar putea să fie mai complicat.