Salariul mediu plătit de stat este cu 1.200 de lei mai mare decât la privat. Cum comentaţi?

Saturday, 15 August 2009, 08:56 Sursă: Realitatea TV

Autor: Realitatea.NET

De luni de zile, statul se dovedeşte a fi cel mai bun angajator. Şi-a remunerat bugetarii cu un salariu mediu brut de 2.800 de lei. În schimb, pe ştatele de plată ale patronilor apare un salariu mediu brut de doar 1.600 de lei. Aici, analiştii au o menţiune. Mulţi patroni nu înregistrează în documente salariul real al angajatului, de aici media modestă a lefei, în unele domenii.

Revenind la generozitatea statului, patronii spun că aceasta se întoarce împotriva lor. Din cauza majorărilor acordate de fostul guvern şi a angajărilor pe bandă rulantă, când economia "duduia," firmele sunt acum nevoite să-şi sacrifice proprii salariaţi şi lefurile acestora pentru a-şi plăti dările către stat.Nici aşa, Guvernul nu reuşeşte să plătească salariile celor aproximativ 1,4 milioane de bugetari.

Astfel, s-a împrumutat la bănci, blocând accesul companiilor private la credite. Guvernul se străduieşte acum să reducă din aceste cheltuieli uriaşe, prin restructurarea agenţiilor guvernamentale şi disponibilizare a aproximativ 10.000 de oameni. 8% din produsul intern brut al ţării se duce anual în salariile bugetariilor, faţă de doar 5 procente la nivelul Uniunii Europene.

Salariul mediu brut lunar al celor concediaţi este, însă, în jur de 2000 de lei. Cu alte cuvinte, vor rămâne şomeri tot cei cu salarii mici, iar şefii, cei care de altfel şi ridică media salarială la stat, vor rămâne tot în sistem.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri