Coronavirus - România: 54009 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

OCDE cere teste de stres riguroase şi transparente în sectorul bancar din UE

Monday, 21 September 2009, 12:49 Sursă: NewsIn

Un comitet european de supraveghere a sistemului bancar a început o serie de teste în mai, însă aceste teste nu vor identifica necesarul de capital al băncilor şi nici nu vor fi făcute publice rezultatele, a anunţat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) într-o analiză de ansamblu a economiei Uniunii Europene.

Prin comparaţie, o rundă similară de teste din Statele Unite a arătat primăvara trecută că 19 dintre cele mai mari bănci ale ţării aveau nevoie de un capital suplimentar de 75 miliarde dolari.

"În multe ţări din UE persistă incertitudinile legate de amploarea problemelor de depreciere a activelor cu care se confruntă băncile şi există în continuare temeri că băncile ar putea să nu dispună de capital suficient pentru a face faţă unei viitoare deteriorări a economiei", arată raportul OCDE.

Raportul OCDE a oferit o imagine mai sumbră decât analizele realizate recent de Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE). BCE şi Comisia au menţionat o serie de semnale potrivit cărora recesiunea pare să se apropie de final în Europa, dar nu au făcut precizări cu privire la îngrijorările persistente legate de sistemul financiar din regiune.

"Incapacitatea de a rezolva în mod adecvat problemele contabile ale băncilor ar putea afecta atât funcţionarea sistemului financiar, cât şi creşterea economică pe ansamblu, pentru o perioadă", a mai anunţat OCDE.

Separat, banca centrală a Germaniei a avertizat luni că există riscuri ca, în primele luni de redresare, cererea de credite să depăşească oferta băncilor. Acest scenariu, deşi nu este cel mai probabil, ar îngreuna revenirea celei mai mari economii din Europa, a adăugat Bundesbank.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri