Muzeul Satului din Sibiu reconstituie fidel satul românesc din toate colţurile ţării

Wednesday, 05 August 2009, 06:33 Sursă: Realitatea TV

Autor: Realitatea.NET
Cel mai mare şi mai frumos muzeu în aer liber din Europa se află la Sibiu şi vă trebuie cam o săptămână ca să luați la picior cele 100 de hectare, pe cât se întinde. Este practic o reconstrucţie fidelă a satului românesc cu tot ce presupune el, căsuţe, mori, biserici, mijloace de transport sau obiecte tradiționale. Și, ca să vă simțiți exact ca la sat, vă puteţi chiar caza aici, și la preţuri foarte mici.

"Este cel mai mare şi mai frumos muzeu din Europa şi asta a fost spusă de cei mai importanţi oameni de cultură care au vizitat muzeul în ultimii 10-15 ani", a declarat unul dintre muzeografi.

Muzeul are tot ce-i trebuie. Chiar și un lac. Dincolo de apă, se văd primele căsuţe şi mori adunate de prin zona lipovenilor. Pentru cei care doresc, se poate face turul muzeului, cu ajutorul cailor. Preţul este de 60 de lei pe oră. "Avem opt kilometri de alee, le arătăm tot, facem şi nunţi, avem o biserică aici în muzeu unde se cunună tinerii, îi ducem în port popular", a mai spus mânuitorul trăsurii.

Un colţ aparte al muzeului este cel dedicat copiilor. Morile în miniatură ne răpesc şi ele câteva momente, chiar dacă suntem cu toţii trecuţi de prima copilărie.

În mijlocul satului olarilor se află cea mai frumoasă bisericuţă. Cea mai frumoasă bisericuţă pictată de pe teritoriul României. Biserica are un acoperiş imens şi o intrare micuţă. Se spune că a fost special construită aşa, ca să-i oblige pe credincioşi să se aplece în faţa lui Dumnezeu, iar turcii să nu poată intra călare. Picturile făcute cu migală în culori vesele ne surprind încă de la intrare. Sunt opera de artă a unui om simplu, din popor, rămas anonim. Iar înăuntru ne atrage atenţia pictura ce înfăţişează răstignirea lui Iisus.

Iar ca să vă potoliți foamea, în mijlocul muzeului se află și un restaurant cu specific românesc. Cazarea în muzeul Satului costă 50 de lei pe noapte de persoană, iar biletul de intrare pentru o zi de vizită, 15 lei.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri