Primarul din Corabia are o justificare pentru graba suspectă. "În momentul în care pierdem casa de cultură, oraşul pierde cel mai semnificativ monument al oraşului" spune primarul Teodor Barbu.
Imobilul, terminat la începutul secolului trecut, a aparţinut lui Cosma Constantinescu, un mare afacerist din zonă. În martie 2008, Consiliul Local Corabia a votat o horărâre prin care aproba cumpărarea imobilului. Însă la acea vreme, imobilul nu era retrocedat către cei care îl revendicaseră.
În 30 octombrie 2008, Consiliul Local a votat o altă hotărâre iniţiată de primar, şi anume constituirea unei comisii de negociere a condiţiilor de cumpărare a Casei de Cultură. Atenţie! Imobilul nu fusese încă retrocedat!
Abia o lună mai târziu, în 26 noiembrie 2008, printr-o dispoziţie a primarului, clădirea ajungea în proprietatea celor care îl revendicaseră.
Antecontractul de vânzare cumpărare a fost semnat în aceeaşi zi în care imobilul a fost retrocedat de primar, pentru suma de 420.000 de euro, din aceşti bani fiind plătiţi pe loc 131.000 de euro, echivalentul a 5 miliarde de lei vechi.
Acoperirea din punct de vedere legal a venit după două zile de la încheierea antecontractului de vânzare cumpărare. Într-o şedinţă de Consiliu Local organizată fulger în data de 28 noiembrie 2008, s-a votat procedura de vanzare, dar si plata celor 420 de mii de euro.
Şi încă ceva! Toate aceste hotărâri de Consiliu Local au fost avizate favorabil de Serviciul Contencios al Prefecturii Olt.
Gheorghe Iorga, inspector la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Olt arată cum s-au pierdut cele cinci miliarde de lei.
"În antecontract era trecută acea clauză, că dacă până la data de 30.04 2009, nu achită întreaga sumă, la care au căzut de comun acord privind vânzarea, pierd această sumă care reprezenta avansul tranzacţiei" a declarat inspectorul.
Acum, tranzacţia este suspendată. Primăria trebuia să plătească restul de bani până la sfârşitul lunii aprilie, bani pe care nu i-a avut însă.
"Din punctul meu de vedere, contractul a fost făcut prost , pentru că în momentul în care faci un contract trebuie să ai asigurată sursa financiară, nu închei contracte doar în baza unor discuţii" spune Paul Stănescu, preşedinte Consiliului Judeţean Olt.
Direcţia Judeţeană de Cultură se laudă că la intervenţiile făcute de ei situaţia este salvată pentru moment. Potrivit primarului, în următoarele săptămâni se va stabili un termen final în care consiliul local trebuie să găsească banii, iar moştenitorii să îşi pună la punct documentele. Dar de unde vor veni banii?
Teodor Barbu, primarul din Corabia şi-a pus speranţa în mai marii de la Ministerul Culturii, care l-au trimis la Direcţia de Cultură Judeţeană Olt. "Am apelat la senatorul Toma, senator de PSD de Olt, mi-a promis că mă ajută şi că mă rezolvă, dar nu s-a rezolvat nimic" spune Barbu.
Preşedinte Consiliului Judeţean Olt susţine că nu există de fonduri necesare pentru a sprijini Consiliul Local Corabia să achiziţioneze Casa de cultură Corabia.
Bugetul judeţului este mic, monumentul este de categoria B, adică de interes local, deci să se descurce primăria! Din experienţa ultimelor luni însă ne permitem să prezicem că inima culturală a oraşului Corabia ar putea să facă infarct în curând.