Klaus IOHANNIS, CONSULTĂRI cu partidele parlamentare, la Cotroceni. CONSENS pe Apărare

Monday, 12 January 2015, 10:02 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Liderii partidelor parlamentare au participat, astăzi, la Palatul Cotroceni, la o serie de consultări cu şeful statului. Preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat să discute, în primul rând, despre bugetul Apărării. Consultările au început la ora 10:00, prima delegaţie primită de preşedinte fiind cea a social-democraţilor. Acordul pentru Armată ar urma să fie semnat marţi, potrivit premierului Victor Ponta. La finalul consultărilor de azi, Klaus Iohannis va face o declaraţie de presă. UPDATE: Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, Iohannis ar fi de acord cu propunerea UNPR privind rediscutarea legii Big Brother.

UPDATE, ora 15:00: Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare s-au încheiat.

UPDATE, ora 14:30: Klaus Iohannis poartă discuţii cu reprezentanţii Partidului Poporului - Dan Diaconescu.

UPDATE, ora 13:45: Discuţiile se poartă, la această oră, cu Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Din delegaţia deputaţilor minorităţilor naţionale fac parte liderul  grupului, Varujan Pambuccian, alături de Aurel Vainer, Nicolae Păun, Niculae Mircovici, Dragoş Gabriel Zisopol şi Miroslav Merka.

UPDATE, ora 13:35: UDMR vrea 6% din PIB pentru Educaţie.

UPDATE, ora 13:00: Klaus Iohannis se întâlneşte, la această oră, cu liderii UDMR.

UPDATE, ora 12:45: PC a propus referendum pentru forma de guvernământ.

UPDATE, ora 12:15: La această oră, Klaus Iohannis se întâlneşte cu reprezentanţii Partidului Conservator.

UPDATE, ora 11:45: UNPR susţine Acordul pentru Armată.

Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, Iohannis ar fi de acord cu propunerea UNPR privind rediscutarea legii Big Brother.

UPDATE, ora 11:20: Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, după consultările cu președintele Klaus Iohannis, că, prin semnarea acordului privind finanțarea Apărării, România dă un semn de "maturitate și responsabilitate".

"Prezentă la consultările inițiate de președintele României, Klaus Iohannis, pe marginea majorării bugetului Apărării, delegația PNL a anunțat că partidul va semna Acordul politic național privind creșterea finanțării pentru Apărare", a scris şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis, pe pagina sa de Facebook.

UPDATE, ora 11:00: PSD este de acord cu creşterea bugetului alocat Ministerului Apărării. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis, Tatiana Niculescu Bran, pe pagina sa de Facebook.

"Președintele României, Klaus Iohannis, a primit la ora 10:00 delegația PSD condusă de Victor Ponta. S-a discutat pe marginea unui acord politic privind creșterea finanțării pentru Apărare la 2% din PIB la nivelul bugetului pentru anul 2017. Delegația Partidului Social Democrat a anunțat la finalul discuțiilor că va semna Acordul", a anunţat Bran.

UPDATE, ora 10:45. La această oră, şeful statului se întâlneşte cu liderii liberali. Delegaţia PNL este alcătuită din Alina Gorghiu, Cătălin Predoiu, Anca Boagiu, Teodor Atanasiu, Andrei Chiliman şi Marian Petrache.

UPDATE, ora 10:00. Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni dimineaţă, cu liderii PSD, pentru a discuta despre bugetul alocat Ministerului Apărării.

La întâlnirea care a avut loc la Palatul Cotroceni au participat premierul Victor Ponta, Mircea Duşa, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov.

Alături de şeful statului, la discuţii participă consilierii Dan Mihalache, George Scutaru, Cosmin Marinescu şi Andrei Muraru.

Este de aşteptat ca, la finalul fiecărei runde de discuţii, reprezentanţii partidelor să facă declaraţii de presă, la Palatul Cotroceni.

PROGRAMUL CONSULTĂRILOR de la Palatul Cotroceni:

Preşedintele Klaus Iohannis discută mai întâi cu delegaţia PSD, între 10.00 şi 10.30.

De la 10.45 la 11.15 vor intra la consultări reprezentanţii Partidului Naţional Liberal.

Între 11.30 şi 12.00, preşedintele Iohannis va discuta cu Uniunea Naţională pentru Progresul României, iar între 12.15 şi 12.45 cu reprezentanţii Partidului Conservator.

De la 13.00 la 13.30 este programată discuţia cu Uniunea Democrată Maghiară din România, iar de la 13.45 la 14.15, cea cu Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, urmând ca în finalul consultărilor, de la 14.30 la 15.00, să intre la discuţii reprezentanţii Partidului Poporului - Dan Diaconescu.

Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare vine la o săptămână după ce preşedintele Iohannis a anunţat că una dintre priorităţile mandatului său, în perioada următoare este găsirea de soluţii pentru creşterea bugetului Apărării.

"Voi declanşa consultări cu toate partidele parlamentare, pentru încheierea unui acord politic, cu scopul asigurării, în anul 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB, pentru Apărare", anunţa Iohannis, la ceremonia de învestitură a noului şef al Statului Major General al Armatei, scrie MEDIAFAX.

"Mai mult, propun tuturor factorilor politici, atât de la guvernare cât şi de la Opoziţie, să îşi asume clar menţinerea acestui minim obiectiv pentru cel puţin zece ani, astfel încât să asigurăm predictibilitatea cheltuielilor, mai ales în ceea ce priveşte pregătirea şi programele de înzestrare", mai spunea Iohannis.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri