Cum a scăpat Mircea Geoană de o anchetă penală pentru că faptele s-au prescris

Monday, 13 January 2020, 16:13 Sursă: g4media.ro

Autor: Realitatea.NET

Procurorii DNA au clasat în decembrie anul trecut acuzaţia care îl viza pe fostul lider al PSD Mircea Geoană după ce a fost denunţat de Şerban Pop, fostul şef al Fiscului.

Informația apare în rechizitoriul prin care Pop a fost deferit Justiţiei pentru luare de mită, iar acuzaţia care îl viza pe Geoană a fost clasată.

Fostul lider al PSD, actual secretar general adjunct al NATO, era vizat pentru săvârşirea infracţiunii de la articolul 13 din legea 78/2000 privind combaterea corupţiei, „folosirea influenţei pe care o deţinea pentru obţinerea unor sume de bani” ce urma să le folosească în campania electorală de la alegerile parlamentare din 2008.

Mircea Geoană nu a răspuns la întrebările G4Media.ro până la publicarea articolului. Vom actualiza materialul dacă va furniza un răspuns

Denunţul lui Pop. Geoană a fost denunţat de fostul şef al Fiscului, Şerban Pop, abia în ianuarie 2017, însă procurorii au constatat că fapta era prescrisă încă din 2013.

FOTO: Extras din rechizitoriul DNA în cazul Şerban Pop

De ce l-a denunţat Pop pe Geoană. Fostul şef al Fiscului l-a denunţat pe fostul lider PSD pe 19 ianuarie 2017, chiar înainte să fie condamnat, pe 26 ianuarie 2017, la 5 ani de ani de detenţie pentru trafic de influenţă în dosarul în care au fost trimiși în judecată și fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, şi omul de afaceri Horia Simu. Potrivit unor surse judiciare, Pop a încercat „să facă 19-le”, cum spun avocaţii, şi să obţină reducerea la jumătate a pedepsei, prin colaborarea cu procurorii. Până la urmă, în acest caz, Pop a fost condamnat definitiv, un an mai târziu, în 2018, tot la 5 ani de închisoare. A fost găsit vinovat că a primit mită 230.000 de euro de la Simu ca să îi dea lui Bica şi să îl ajute pe omul de afaceri să scape de un dosar penal de la DIICOT.

În plus, în 2016, Pop fusese denunţat, la rândul lui, de fostul director general de la Petromservice, Gheorghe Şupeală, unul dintre oamenii lui Sorin Ovidiu Vîntu (SOV). Şupeală le-a spus procurorilor că, în 2008, pe când era vicepreşedinte al ANAF, Şerban Pop a cerut 5 milioane de euro de la SOV pentru a-l ajuta să obţină o rambursare TVA de 48 de milioane de euro aferentă unei operaţiuni comerciale dintre Petrom şi Petromservice (fosta divizie mecano-energetică a Petrom, controlată în 2008 de oamenii lui SOV şi ai sindicalistului Liviu Luca).

Apoi, inclusiv Vîntu şi alţi oameni ai lui l-au denunţat pe Pop. Aceştia erau vizaţi, la rândul lor, în mai multe dosare ale DIICOT, în care, de altfel, au fost şi condamnaţi. SOV a mai adăugat că „o altă solicitare a funcţionarului public (Şerban Pop – n.r.) a fost aceea ca omul de afaceri să îşi exercite influenţa pe care o avea la preşedintele PSD Mircea Geoană astfel încât, după câştigarea alegerilor, să fie menţinut în funcţia de vicepreşedinte al ANAF”, potrivit documentului DNA.

Până la urmă, procurorii au considerat că au putut proba primirea de către Pop doar a 2,5 milioane de euro, prin intermediul naşului fetiţelor sale, omul de afaceri Iliuţă Naghi, în contul unui off-shore al cărui beneficiar real era Pop.

FOTO: Extras din rechizitoriul DNA în cazul Şerban Pop

Aşadar, în ianuarie 2017, la momentul când a formulat denunţul împotriva lui Geoană, Pop era înaintea primului verdict din procesul cu Bica şi Simu şi fusese denunţat de SOV şi oamenii lui.

Cine e Şerban Pop. Potrivit rechizitoriului DNA, Pop a fost consilier personal şi apoi director de cabinet al ministrului de Finanţe din Cabinetul Adrian Năstase, Mihai Tănăsescu.

Ce s-a întâmplat cu dosarul lui Geoană privind finanţarea campaniei electorale din 2008. În decembrie 2019, Pop a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită de la SOV, însă procurorii au clasat acuzaţia care îl viza pe Geoană, ca urmare a denunţului lui Pop, pentru că fapta era prescrisă încă din 2013.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-15 08:38:56
Toți marii rechini au scapat

Justiție doar pt fraieri

2020-01-15 11:14:48
Nicaieri in lumea civilizata nu se presscrie o fapta penala ! Niciodata !

Cei care au destructurat si modificat legislatia in favoarea marilor si micilor criminali trebuiesc sint tradatori si sabotori ai statului si poporului roman !!! Penibilitatile legislative care ajuta infractionalitatea si interzic militiei sa actioneze sint criminale !!! Ce militian mai alearga la o fapta cind autorii se pot “impaca” cu victimele !? Ce militian mai aleatga la un eveniment cind orice declaratie luata este nula si poate fi schimbata de infractor dupa cum vrea fara nici o pedeapsa !? Ce militian mai aleaga undeva daca poate deranja vreun prieten al sefului numit si imputernicit !? Ce legi sint astea cind favorizeaza infeactorii si infractionalitatea !???

2020-01-15 11:16:31
A cerut si primit 2500000 euroi !?

Sobolanul asta oparit !? Din banii romanilor !!!

2020-01-15 14:31:44
Constantin Gadea

ESTE UN SEMN MARE DE INTREBARE, CA UN INFRACTOR PESEDICT, MIRCEA GEOANA, FOST AMBASADOR LA WASHINGTON, A AJUNS IN FUNCTIA DE COMANDANT ADJUNCT AL NATO ! L-O FI NUMIT PUTIN ?

2020-01-18 07:52:56
Puscarie

Si pe jagoasa Kovesi tot Putin a numit-o. A pus-o sa termine UE, LCK+Putin=LOVE

2020-01-18 13:23:27
Puscariee, Lulutza nu a FURAT !!! E o mare diferenta ...

Ca orice cacabebist de mina a zecea confundati si amestecati intentionat si premeditat hotii si tradatorii cu oamenii normali care va deranjeaza ...

2020-01-18 20:29:02
Puscarie

Vita Kobesi A5 a furat...startul, a stat la masa si a halit din mana infractorilor. Luluta + Putin= Love pe rit Soros

Alte articole din: Ultimele Stiri