Când depune Klaus Iohannis JURĂMÂNTUL

Friday, 05 December 2014, 14:55 Sursă: REALITATEA TV

Autor: Realitatea.NET

Preşedintele ales îşi exercită mandatul timp de cinci ani, de la data depunerii jurământului. Traian Băsescu pleacă de la Cotroceni pe 21 decembrie, care în acest an este o zi de duminică. De aici şi dilema aleşilor, care trebuie să convoace plenul reunit pentru jurământului noului şef de stat. Cristian Dumitrescu, senator PSD, spune că plenul trebuie convocat pe 21 decembrie. "Dacă la 21 decembrie, la ora 12.00, expiră mandatul preşedintelui actual şi până a doua zi dimineaţă nu avem... există un vid de putere inadmisibil", a declarat Dumitrescu.

Un alt senator PSD, Ioan Chelaru, consideră că soluţia ar fi convocarea plenului pe 22 decembrie, dimineaţa, la ora 9.00.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, propune consultarea cu preşedintele Curţii Constituţionale pentru a afla dacă preşedintele ales poate să depună jurământul joi sau vineri.

Deşi anunţaseră că vor trimite o scrisoare Curţii Constituţionale referitoare la acest subiect, aleşii au renunţat ulterior. Chiar şi aşa, preşedintele CCR a explicat că durata mandatului nu poate fi depăşită.

"După mintea mea şi după socotelile pe care le-am făcut, actualul preşedinte a depus jurământul în 21 decembrie 2009. După Constituţie, mandatul preşedintelui este de 5 ani. (...) Pe 21 decembrie s-ar împlini 5 ani", a spus Augustin Zegrean.

Depunerea jurământului va fi urmată de o ceremonie de predare-primire între cei doi şefi de stat, la Palatul Cotroceni.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri