Coronavirus - România: 212492 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alina Mungiu Pippidi: Este în regulă să avem servicii, dar să îşi facă treaba lor constituţională

Tuesday, 26 April 2016, 20:45 Sursă: REALITATEA.NET

"Este o oarecare distanţare care ţine de imagine. Ce m-a amuzat din declaraţia asta a preşedintelui este că a spus că nu este Guvenul lui. Nu este Guvernul lui, nu este Guvernul nimănui. Asupra acestui Guvern s-au execitat, încă de la început, influenţe foarte mari. De la preşedinţie, care a numit mai mulţi minişti, de la partidele care l-au votat în Parlament, care au putut să se opună. Aş zice că în realitate este Guvernul tuturor celor din estabilishmentul politic. Poate că nu este Guvernul populaţiei, poate nu e Guvernul sindicatelor, dar cu siguranţă este Guvernul societăţii politice actuale", a precizat Alina Mungiu Pippidi, explicând că prea multe lucruri nu se pot face la nivelul Executivului fără aprobări de la putere, de la partide şi de la Cotroceni.

"Această mică brumă de critică este provocată de faptul că oamenii de la Timişoara erau critici şi se reflectă şi din scăderea de popularitatea a PNL-ul, a preşedintelui", a precizat Alina Mungiu Pippidi. Conform acestuia, "de acum înainte, prostiile pe care le face Guvern vor fi văzute doar ca prostiile Guvernului", a completat politologul.

"Răspunderea pentru acest Guvern trebuie să meargă la partidele care sunt acum în Parlament", a completat aceasta.

"Să ajungi la o rată de aprobare de 35% sau mai puţin, cât este nivelul preşedintelui acum, este puţin în Bucureşti după un an şi jumătate de mandat, mai ales că nu au fost probleme majore în România. Deci trebuie la un moment dat să încerci să faci ceva să recuperezi. Şi ce poţi să faci? Să schimbi stilul, dar acest lucru nu îi vine uşor lui Klaus Iohannis. Nu văd mari reorganizări în administraţia prezidenţială", a detaliat politologul.

"Este cel mai uşor lucru de făcut, în preajma alegerilor locale, este să te distanţezi de Guvernul Ciolos", a explicat aceasta, adăugând că Cabinetul Cioloş este criticat constant de anumite instituţii de presă, la orice oră. "Dacă nu vrei să fii atins, faci un pas în lateral şi laşi Guvernul în offside", a precizat Pippidi. 

În ceea ce priveşte discuţiile privind agenţii sub acoperire din politica românească, Alina Mungiu Pippidi a spus că trebuie să fie explicat clar: agenţii sub acoperire nu sunt spioni. "Este în regulă să avem un serviciu de informaţii. Este în regulă, dar să îşi facă treaba lor constituţională", a explicat politologul, adăugând că aceştia să nu se implice în domeniile care nu sunt treaba lor şi să nu mai fie aşa activi în ceea ce priveşte numirile.

"Lucrurile astăzi sunt mult mai amestecate. Sunt o mulţime de oameni care sunt în sfera de influenţă  a serviciilor secrete. Nu ofiţeri, că sunt şi sergenţi şi plutonieri şi caporali şi o mulţime de aspiraţi care se ridică pe vârful picioarele ca să intre în atenţia serviciilor secrete crezând că în acest fel îşi fac vreo scurtătură în carieră", a explicat Alina Mungiu Pippidi. 

"Aceştia nu sunt spioni, ci nişte informatori vulgari care pentru a căpata avataje personale oferă informaţii din sfere neautorizate care nu au nicio legătură cu siguranţa naţională", a mai spus politologul.

Am tot întrebat de ce sunt serviciile secrete atât de prezente în România în sfere în care nu sunt ale lor. Noi ne-am inchipuit când am întrat în NATO că măcat de problemele astea am scăpat. Mi s-a spus că atât timp cât România este contra Rusiei,  câte vreme România este loială de Statele Unite, înţelegerea este că în treburile interne româneşti nu ne băgam. Cu alte cuvinte, nu va veni nimeni să cureţe ce fac serviciile nostre secrete. România internă a fost practic dată pe mâna serviciilor, dacă societate românească nu are puterea să se apere şi să fie o societate cu adevărat civilă", a precizat Alina Mungiu Pippidi. 

De asemenea, Alina Mungiu Pippidi a atras atenţia că este foarte grav că lupta anti-corupţie a ajuns să fie condusă de SRI. "Este foarte bine ca SRI şi SIE să aiba analişti buni care să poate lucra pe date, dar ele ar trebuie să se regăsescă şi în sistemul judiciar", a precizat aceasta.

În ceea ce priveşte divergenţele dintre Laura Codruţa Kovesi şi SIE, Alina Mungiu Pippidi a spus că din punctul ei de vedere şeful DNA are dreptate. "Dacă ai o luptă anti-corupţie trebuie să ai o atitudine pro-activă. Cine este responsabil să vadă dacă nu cumva oameni din România au offshore-uri ăn străinătate? Este clar că se scot bani din ţară ca la balamuc", a declarat politologul, adăugând că SIE are o răspundere în aceste cazuri. 

Alina Mungiu Pippidi a vorbit şi despre candidaţii la alegerile locale care au dosare penale. "De ce pot să facă acest lucru? Pentru că legislaţia nu este foarte clară. Ne trebuie două-trei articole care să îi scoată pe aceşti oameni din viaţa publică câţiva ani. Asta este ceea ce trebuie să faci. O să ajungem în situaţia în care oameni fac o pedeapsă minimă şi se reîntorc în viaţa publică pentru că ei au capital de imagine", a mai spus aceasta.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ