Bucuresti, 7 Iulie 2020, grupul de firme AutoCar a notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cu privire la înregistrarea solicitării falimentului firmei Euroins la Tribunalul Ilfov pentru suma de 1,5 milioane lei.
AutoCar înregistrează în prezent sume de 5,17 milioane de lei, sume neachitate de către Euroins, dar în prezent, doar 1,5 milioane de lei reprezintă sume cu o vechime mai mare de 60 de zile eligibile solicitării falimentului firmei de asigurări. Întreaga diferență de 3,6 milioane de lei, neachitată de societatea Euroins, va îndeplini în scurt timp criteriile de vechime, urmând ca și acele sume să fie adăugate în procesul de faliment intentant de unitățile reparatoare din grupul nostru, în următoarele doua luni.
„Din nefericire, orice dialog inițiat cu firma Euroins a eșuat și în cazul grupului AutoCar, societățile din grupul nostru având de recuperat sume din anul 2019. AutoCar se alătură, în acest sens, demersului inițiat de 7 unitati reparatoare, doua dontre acestea fiind reprezentante BMW și Mercedes din România, care au declanșat procedura de cerere a falimentului firmei Euroins. În absența unei autorități care să protejeze consumatorul de asigurări, grupul de firme AutoCar ofera informatiile necesare pentru formularea cererii de faliment impotriva Euroins si poate pune pe cei doritori in legatura cu personele care le pot oferi asistenta juridica pentru aceste demersuri legale”, explică reprezentanții Grupului AutoCar.
Astfel, AutoCar pune la dispoziția păgubiților/oricarei persoane interesate o adresă de e-mail - faliment.euroins@gmail.com - la care sa ne contacteze pentru a primi informatiile necesare si persoanele de contact care le poate oferi asistenta juridica in scopul formularii cererilor de faliment a societatii Euroins.
De peste 10 luni, AutoCar a atras atenția, în mod repetat, conducerii ASF, în legătură cu situația financiară a firmei Euroins, precum și a abuzurilor și încălcării legilor - fapte săvârșite de această societate de asigurari -, prezentând documente care susțin cele afirmate. Toate aceste discuții, purtate cu documente pe masă, cu persoanele care răspund de funcționarea instituției și de această piață scăpată de sub orice control, au avut rezultatul pe care astăzi îl poate observa o țară întreagă: prețuri ale polițelor RCA care diferă de la 268 lei la 2.975 de lei, pentru același produs, ceea ce ne arată că tariful de referință în asigurări este un eșec total.
Neplata daunelor, din partea unor firme cu cotă ridicată în RCA a devenit noul sport național în asigurări: 25.679 de reclamații înregistrate în anul 2019 la Autoritatea de Supraveghere Financiara, număr de reclamații aflat în creștere în anul 2020, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019, iar sancțiunile aplicate de ASF ar fi de râs, daca rezultatele obținute de consumatori nu ar fi de plâns.
„Somez public vicepreședintele ASF - Sectorul Asigurări, domnul Cristian Roșu, direct responsabil de modul în care funcționează piața de asigurări din România, să prezinte de urgență, în mod public, situația financiară REALA a firmei de asigurări Euroins (indicatorii de solvabilitate și lichiditate verificați și asumați de catre ASF si nu datele din raportarile „romanțate” ale firmei Euroins), precum și motivele pentru care firma de asigurări înregistrează, de peste 8 luni, un număr record de reclamații, având o medie de peste 1.300 de reclamații pe lună, în timp ce puținele măsuri, dubios de blânde, aplicate de ASF firmei Euroins, s-au dovedit a fi un eșec total pentru consumatori! Eu nu pot credita la nesfârșit eșecul supravegherii pieței de asigurări din România!”, a declarat Florin Pandele, reprezentant legal al grupului AutoCar, vicepreședinte C.O.T.A.R. si F.N.C.O.T.R.
AutoCar va reveni cu un buletin periodic de informare publică privind numărul de persoane/firme care s-au alăturat demersului de recuperare a creanțelor și valoarea totală a sumelor de plată solicitate firmei de asigurări Euroins.