Un român a inventat ambalajul alimentar care ne scapă de E-uri

Thursday, 10 July 2014, 10:33, Sursă: REALITATEA.NET

Dan Vodnar, asistent universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a inventat un tip de ambalaj antimicrobian care ne poate scăpa de substanţele nocive organismului.

Adaugă părerea ta

Una dintre invenţiile lui Dan Vodnar ar putea schimba o lume întreagă: este vorba despre un ambalaj special pentru alimente, care este antimicrobian şi care ar putea duce la dispariţia E-urilor, scrie Adevarul.ro.

În paralel cu acest proiect, în perioada 2010-2012, cercetătorul clujean a lucrat şi la o etichetă antimicrobiană, care se poate aplica pe fructe şi pe legume. Aceasta are mai multe avantaje: este organică, e biodegradabilă, curăţă legumele şi fructele de microbi. „Eticheta se dezintegrează când dai drumul la jetul de apă.

Ambalajul inventat de clujean mai are o proprietate specială: poate acţiona ca un înlocuitor al E-urilor. „Comercianţii adaugă foarte multe E-uri, în special cei din categoria conservanţilor, pentru că aceşti conservanţi au şi efect antimicrobian. Dar de ce să mănânci atâta conservant, când poate să fie rezolvată problema altfel? Adică să se inhibe bacteriile cu ajutorul ambalajului", spune Vodnar.

Dan Vodnar are 31 de ani şi este asistent la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca. Tot în cadrul universităţii, este cercetător la Institutul pentru Ştiinţele Vieţii.