Coronavirus - România: 222559 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Patriarhul Daniel: Lucrarea pentru refacerea unității creștinilor trebuie intensificată prin dialog

Friday, 17 January 2014, 12:24 Sursă: REALITATEA.NET

"Deoarece în decursul timpului, din nefericire, creștinii s-au separat și împărțit în diferite confesiuni sau ramuri antagoniste, astăzi, când fenomenul secularizării și al relativizării valorilor creștine atinge proporții alarmante, lucrarea pentru refacerea unității creștinilor trebuie intensificată prin dialog și cooperare misionară", afirmă Daniel, în mesajul adresat cu ocazia Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (18-25 ianuarie), transmis vineri de Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Patriarhul afirmă că, "în fața multiplelor provocări secularizante, creștinii pierd din credibilitate când se află în stare de conflict, dar câștigă în credibilitate când au credință vie, dialoghează și cooperează unii cu alții, pentru ajutorarea semenilor aflați în suferință și sărăcie", scrie Agerpres.

"Mai precis, Hristos Domnul ne cheamă astăzi să ascultăm Evanghelia Lui, să cultivăm iubirea de Dumnezeu și de semeni, sfințenia vieții, recunoștința, dărnicia și hărnicia, valoarea unică a persoanei umane și a familiei tradiționale, binele comun și frumusețea sufletului generos", îndeamnă înaltul ierarh ortodox, subliniind că "împlinind această vocație profund creștină, vom înțelege mai bine legătura dintre unitatea de credință eclesială și cooperarea în misiunea socială" și "vom aduce mai multe semne de speranță în timp de suferință și criză".

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștină se va desfășura și în acest an în perioada 18-25 ianuarie, anunță Biroul de presă al Patriarhiei Române, într-un comunicat.

Tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștină din anul 2014 este "Oare s-a împărțit Hristos?", inspirată din textul scripturistic de la I Corinteni 1, 1-17.

În București, aceasta se va desfășura după următorul program: sâmbătă, 18 ianuarie, ora 17,00, la Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif, iar duminică, 19 ianuarie, ora 17,00, fiecare Biserică va face rugăciuni pentru unitatea creștină în cadrul slujbelor duminicale.

Luni, 20 ianuarie, ora 17,00, evenimentul va avea loc la biserica anglicană din strada Arthur Verona 3; marți, 21 ianuarie, ora 17,00, la biserica reformată Calvineum; miercuri, 22 ianuarie, ora 17.00, la biserica greco-catolică Sf. Vasile cel Mare; joi, 23 ianuarie 2014, ora 17,00, la biserica evanghelică; vineri, 24 ianuarie 2014, ora 17,00, la biserica armeană Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, iar sâmbătă, 25 ianuarie 2014, ora 16,00, la Catedrala patriarhală din Dealul Mitropoliei.

În mod tradițional, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor este celebrată în perioada 18-25 ianuarie și este inițiativă și promovată în comun de Consiliul Mondial al Bisericilor și Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor.

Perioada 18-25 ianuarie a fost propusă în 1908 de pastorul Paul Wattson. Textele pregătite pentru celebrările ecumenice din timpul "Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor" din acest an au fost stabilite de un grup de reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericii Ortodoxe și ai Bisericilor Vetero-Catolice și protestante din Polonia.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL