Coronavirus - România: 18982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Orban, catre Predoiu: Am inteles ca aveti o solicitare legat de cineva care ne face de ras in Comisia de la Venetia

Thursday, 07 May 2020, 20:20 Sursă: Realitatea Plus

"Am inaintat intr-adevar propunerea de a solicita Comisiei sa faca aplicarea prevederilor statutare. Exista o procedura mai speciala acolo. Din nefericire, este un caz fara precedent si o premiera, motivatia fiind aceea ca în considerarea efectelor deciziei CEDO se pune in cauza credibilitatea angajamentului Guvernului Romaniei fata de independenta procurorilor", a spus Predoiu.

"Aici este chiar mai grav. Ganditi-va ca, practic, conflictul juridic de natura constitutionala in urma caruia s-a dat o decizie care incalca Conventia Europeana a Drepturilor Omului, initiatorul acestei actiuni a fost chiar ministrul Justitiei", a replicat Orban.

In context, Predoiu a precizat ca guvernul actual nu va atenta in niciun fel la independenta justitiei, a procurorilor, si si va continua obiectivele in justitiei in acord cu standardele europene.

"Este un semnal aceasta cerere care inteleg ca Guvernul Romaniei o va face catre Comisia de la Venetia de a face aplicarea prevederilor statutare ale Comisie", a mai spus ministrul Justitiei.

"Cu siguranţă o vom face, domnule ministru", a conchis Orban.

Va reamintim ca decizia Curții Constituționale de demitere a Laurei Codruța Kovesi de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție în urmă cu doi ani  a fost abuziva. Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți că Romania a încălcat drepturile omului în cazul demiterii Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

 CCR a decis că Iohannis a încălcat Constituția când a refuzat să o demită pe Kovesi, în urma cererii din februarie 2018 a ministrului Justiției de la acea vreme, Tudorel Toader. 

 Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL