Aproape 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri și porturi de trupele rusești. Șefa diplomației britanice a discutat la Ankara cu omologul său turc despre necesitatea deblocării urgente a exporturilor de cereale. Ea l-a acuzat pe Vladimir Putin că folosește foametea drept armă de război, prin blocarea „coșului de pâine al lumii”.
La rândul său, și ministrul turc de Externe a susținut că dacă se va ajunge la un acord, sub supravegherea ONU, atunci navele comerciale vor avea culoare sigure pentru a ieși din porturile ucrainene și s-ar putea crea un centru de control la Istanbul. Însă Rusia are nevoie să primească garanții pentru ca un astfel de plan să funcționeze.
Criza alimentală mondială declanșată de războiul din Ucraina va ucide milioane de oameni, făcându-i pe cei mai înfometați vulnerabili în fața bolilor infecțioase, provocând probabil următoarea catastrofă sanitară din întreaga lume, a avertizat directorul unei organizații importante de ajutor, potrivit AFP.
„Cred că probabil am intrat deja în următoarea criză sanitară. Nu este un nou agent patogen dar face ca oamenii care sunt hrăniți prost să devină mai vulnerabili la bolile deja existente”, a declarat într-un interviu pe fondul unei întâlniri a ministrului Sănătății G20 în orașul indonezian, Yogyakarta.
„Cred că impactul rezultat din combinația de boli infecțioase și penuria de alimente și criza energetică...putem vorbi despre alte milioane de morți din cauza acestui lucru”, a spus el.
Guvernele mondiale ar trebui să reducă impactul asupra crizei alimentare prin furnizarea unei asistențe medicale primare celor mai sărace comunități, care vor fi cele mai vulnerabile, a spus fostul bancher britanic care conduce în prezent fondul de 4 miliarde de dolari.
„Asta presupune concentrarea atenției asupra asistenței medicale primare în așa fel încât aceasta să fie ajungă în sate și comunități. Spitalele sunt importante, dar atunci când te lovești de o astfel de provocare, cel mai important lucru devine asistența medicală primară.