Coronavirus - România: 18982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Misterul din jurul averii lui Olteanu. Bunica Vass, sursă de finanţare pentru fostul viceguvernator?

Friday, 12 August 2016, 12:19 Sursă: REALITATEA.NET

Între 2009 și jumătatea anului 2012, Bogdan Oltea­nu a depus în conturile personale 980.000 lei și 100.000 euro. În tot acest timp însă, și-a cumpărat o mașină de lux (Lexus), a plătit pensie alimentară de 1.500 euro lunar și a trebuit să-și acopere și cheltuielile personale. În plus, fostul viceguvernator a primit 200 de mii de lei împrumut de la o persoană fizică. Sursa tuturor acestor venituri este neclară, scriu jurnaliştii de la România Liberă.

 Misterul a fost dezlegat parţial chiar de avocatul lui Olteanu: cei 200 de mii de lei provin de la mama lui Bogdan Olteanu. Dar de unde a avut însă mama atâţia bani? De la bunica lui Bogdan Olteanu!

"Principala componentă financiară a moștenirii provenite de la mama doamnei Olteanu a fost reprezentată de compensația pe care aceasta a primit-o, prin intermediul fundațiilor specializate ale comunității evreiești, de la statul german, ca urmare a trimiterii acesteia în lagăr în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial", a explicat avocatul lui Olteanu pentru România Liberă.

Mai exact, Bogdan Olteanu, care în 2009 a deţinut funcţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi, ulterior, de viceguvernator al BNR, a trăit din banii bunicii sale, fost lider comunist după anii ’40. Sumele ar fi fost acordate de statul german, compensaţie pentru perioada petrecută în lagărul nazist.

Ghizela Vass, născută în 1912, într-o familie de evrei din Basarabia, a devenit la 21 de ani membru al PCR, pe atunci în ilegalitate. După instaurarea regimului comunist, a fost membru al Comitetului Central al PCR până în 1984. Deţinerea ei în lagăr este confirmată de istoricul Vladimir Tismăneanu. 

"A făcut parte din comitetul de partid, funcție pe care a avut-o și în timpul războiului, când a fost deportată în lagărul de deținuți politici evrei de la Vapniarka. Făcea parte din elita sectei comuniste din lagăr. (...). Am cunoscut personal foști deținuți de la Vapniarka, mi-au povestit cum trebuiau să cedeze mâncarea din pachetele primite de-acasă «tovarășilor din conducere», timp în care ei erau hrăniți cu mazăre furajeră“, spune istoricul. Ghizela Vass a decedat în 2004, la vârsta de 92 de ani. 

 

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL