Coronavirus - România: 114648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

De ce nu scad prețurile la carburanți în România

Tuesday, 12 January 2016, 08:55 Sursă: REALITATEA.NET

După ce este scos din pământ, petrolul urmează lungul drum al tarifelor puse acestei resurse. Până să ajungă în rezervorul românului, carburanții își dublează, practic, prețul. Vorbim de redevențe, accize, tarife de transport, taxe și impozite impuse de stat, dar suportate tot de consumatori.

Petroliștii au un motiv în plus să nu scadă prețurile în benzinării. Statul vrea creșterea tarifului de transport pentru țițeiul extras din România. Suma nu este mare, dar îngroașă numărul taxelor și impozitelor cerute companiilor. Astfel, benzinarii aruncă vina în curtea Guvernului. Din dispută, pierd tot șoferii.
 
Anul trecut, prin conductele Conpet au trecut aproape 4 milioane de tone de petrol, iar anul acesta, cantitatea transportată s-a redus la 3,64 milioane de tone. Pe lângă semnalul de alarmă tras de producția mai mică, compania de stat cere o creștere a tarifului de transport cu 1,41%. Costul în plus suportat de producătorii de petrol va fi de 3,6 milioane de lei anul acesta, însă toți acești bani vor fi recuperați tot din prețul final de la pompă.
 
„Cred că ar trebui să fim mai atenți la faptul că avem această scădere a producției și o creștere a tarifelor. Orice creștere a poverii de natură costuri sau de natură povară fiscală poate afecta un lanț economic întreg”, declară Daniel Apostol, secretar general al Asociației Companiilor Petroliere Ropepca.
 
 

Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL