Aplicația „Cum se scrie?„ este creată de voluntari, proiectul neavând scopuri comerciale. „Cum se scrie? este un proiect liber, gratuit (fără publicitate), care vrea să sprijine educația, începând cu Limba Română”, spune dezvoltatorul principal al aplicației, Mihai Zinculescu, citat de greatnews.ro.
Aplicația lămurește utilizatorul care nu știe varianta corectă a unui cuvânt. De exemplu, „Cum se scrie?” arată că „pahiderm” este corect, chiar dacă mulți dintre noi îl pronunță și îl scriu „pachiderm”. Pahidermul este un mamifer erbivor cu pielea foarte groasă, păr puțin, pântec mare și picioare terminate cu copite. Elefantul este cel mai cunoscut dintre pahiderme.
De asemenea, aplicația încearcă să explice când folosim o variantă de plural sau o alta. Să luăm, de exemplu, substantivul „nivel”. Acesta are două forme de plural, „nivele” și „niveluri”, ambele corecte. În timp ce „niveluri” este sinonim pentru „etaje”, „nivele” se poate folosi atunci când ne referim la nivelul de apă sau la instrumentele utilizate în determinarea liniei orizontale.
Asemănător motorului de căutare Google, aplicația folosește sugestiile de căutare. De exemplu, dacă un utilizator tastează literele m și a, va primi o serie de sugestii de căutare a unor dileme frecvente în limba română (m-am sau mam, mai sau m-ai etc.).
Trebuie menționat că aplicația funcționează și ca un dicționar explicativ. La introducerea unui singur cuvânt, aplicația „întoarce” definiția din DEX a acestuia.
Aplicația este însă la început, iar multe dileme frecvente lipsesc. De exemplu, eterna dilema „creează” vs. „crează” nu este prezentată de aplicație. Programatorii promit însă adăugarea a până la 100 de construcții gramaticale problematice în fiecare săptămână.
Aplicația „Cum se scrie?” are parte de recenzii favorabile, iar nota aplicației în Magazinul Play este 4,7 din 5. Aplicația, disponibilă pentru moment doar pe Android, poate fi descărcată AICI.