Senatorii USR vor să fie retrimisă la Parlament legea care dă liber la distrus râurile și parcurile

 

Senatorii USR cer retrimiterea în Parlament, la reexaminare, a legii care declară amenajările hidroenergetice drept „lucrări de interes public major”

Senatorii USR i-au trimis președintelui Klaus Werner Iohannis o scrisoare prin care îi solicită să retrimită în Parlament, la reexaminare, Legea pentru completarea articolului 5 din Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, prin care sunt declarate lucrările de amenajare hidroenergetică drept „lucrări de interes public major”.

USR consideră că legea, așa cum este formulată acum, trebuie reexaminată atât sub aspectul legalității, cât și al oportunității sale. USR s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva proiectului de lege, inclusiv în Parlament.

Este o lege cu dedicație pentru distrugerea râurilor din România, adoptată de majoritatea PSD-ALDE printr-o șmecherie care le e caracteristică. În directivele europene, interesul public major este cel legat de protecția mediului. Dacă legea va fi promulgată, se va ajunge în situația absurdă prin care interesul public major va fi invocat pentru a permite distrugerea mediului. România este, deja, în infringement din cauza proiectelor hidroenergetice abuzive, care au distrus râurile din Făgăraș. Un megaproiect care amenință să distrugă Parcul Național Defileul Jiului a fost declarat ilegal de către Justiția din România. Toate acestea și multe alte proiecte distructive pentru râurile și ariile naturale protejate din țara noastră ar fi resuscitate dacă legea va fi promulgată, prin simple hotărâri de consiliu local, în cel mai fericit caz de Guvern, în condițiile în care singurul interes major ar fi cel al grupurilor din jurul acestor proiecte, nu al cetățenilor români. Președintele României nu poate accepta aceste jonglerii legislative ale PSD, care pun în pericol mediul natural al țării. Legea, așa cum apare ea în acest moment, este o încălcare flagrantă a mai multor directive europene de mediu, implicit și a articolul 148 din Constituție, în care se statuează că legislația comunitară este prioritară celei naționale”, spune senatorul USR Mihai Goțiu.

În forma actuală, Legea 33/1994 prevede la art. 5 că utilitatea publică se declară pentru lucrări de interes naţional sau de interes local. În ansamblul Legii 33/1994, singura ierarhie a intereselor publice pentru care se declară utilitatea publică a unui proiect este ‘interes național’/ ‘interes local’, iar consecințele declarării utilității publice ale unui proiect sunt clar prevăzute. Nu există o altă categorie, intermediară sau superioară, de lucrări care sunt de ‘interes public major’.

Faptul că prin legea contestată se stabilește o asemenea categorie de lucrări și i se conferă un statut special, inexistent în forma actuală a Legii 33/1994, și nici nu sunt prevăzute consecințele statutului special de ‘lucrări de interes public major’ reprezintă o încălcare a art.1 alin.(5) din Constituţie, afectând regimul lucrărilor de utilitate publică așa cum este prevăzut de Legea 33/1994, dar și a dispozițiilor art. 16 din Constituție privind egalitatea în fața legii și nediscriminarea.

Senatorii USR s-au opus adoptării actului normativ în Comisia de Mediu. Parlamentarii PSD au solicitat prelungirea termenului de dezbatere, pentru a aduce amendamente. În fapt, au tras de timp, pentru a evita un raport negativ, iar legea a trecut de Senat prin împlinirea termenului de adoptare tacită. La Camera Deputaților, legea a fost transmisă la raport doar la Comisia Juridică, nu și la cea de Mediu, și a fost adoptată în viteză, în sesiunea extraordinară a Parlamentului de la începutul lunii iulie.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
#dreptatesiadevar
24 Jul 11:59
Daca mai stau cei d ela PSD la guvernare or sa vanda si pe mama lor !!!!!!!!!Derbedeii astia politici care au distrus ROMANIA TIMP DE TREIZECI DE ANI SA SE DUCA MAI REPDE ACOLO UNDE LE ESTE LOCUL,.LA GROAPA DE GUNOI A ISTORIEI.!!! ANUL VIITOR USR SI PNL VOR AVEA 55% DIN VOTURI SI SPERAM CA PSD SA NU-SI MAI BAGE BOTUL IN TOATE PROCARIIEL .I-AS INVITA PE CEI D ELA USR SA VINA SA VADA CE AU FACUT CEI D ELA PSD IN APRTUL TINERETULUI INTRAREA DINSPRE CALEA VACARESTI DUPA PODUL MIHAI BRAVU SPRE BIG BERCENI. MAI AVEAM UN PCI SI ASTIA NE COSNTRUIAU UN BLOC TAMAN IN APRCUL TIENRETULUI. ACUM VREO PATRU ANI LA INITIATIVA DOMNULUI NICUSOR DAN ASOCIATIA PE CARE O COINDUCEA UNIUNEA SALVATI BCUURESTIUL A FACUT O MICA DEMOSNTRATIE INTR-O ZI DE SAMBATA SI SICNER VA SPUN ERAU MAI MULTI JANDARMI SI POLITISTI DECAT CEI CARE DEMOSNTRAU IN APRC PENTRU CA ACESTE PORCARII ALE PSD-ULUi SA ICNETZE IMEDIAT. ACEST LCURU AR TREBUI SA S EINTAMPEL IN TOATA ROMANIA UNDE SI-A PUS BOTUL ACEST APRTID ORDINAR CARE A DISTRUS REPET ROMANAI SI A FACUT AMRI DESERVICII POPORULUI ROMAN. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?