Adevărul despre penticostali pe care multă lume nu îl ştie. De unde ai aceştia bani?

 

Spre sfârsitul secolului XIX, America era deja plictisită de numeroasele și sporadicele „treziri religioase”. Mulți predicatori ambulanți se compromisesera prin tertipurile la care apelau pentru a încălzi mulțimile. Masele voiau ceva nou, iar acest nou nu a întîrziat să vină sub lozinca „Dumnezeu face o lucrare nouă”.Una dintre miscările de „trezire religioasă” din Statele Unite a fost și așa-numită „Ploaie Târzie” (Latter Rain) condusă de A.J. Tomlinson, inițial un simplu distribuitor de cărti al American Bible Society.

Existau de altfel mai mulți predicatori care predicau reînnoirea trăirii religioase prin „umplerea cu Duhul Sfînt”. Suportul pentru această propovăduire constă în relatarea privind pogorârea Duhului Sfînt la Cincizecime, descrisă în capitolul 2 din Faptele Apostolilor. Acești predicatori afirmau că acea pogorîre, însotită de „vorbirea în alte limbi”, este posibilă și în zilele noastre, pentru fiecare credincios în parte.

Astfel, în SUA și în Țară Galilor au apărut adunări de rugăciune în care credincioși ferventi îsi mărturiseau păcatele înaintea Domnului și Îl implorau cu lacrimi „să-i boteze cu Duhul Sfînt”.

Penticostalii trebuie să plătească sectei zece la sută din veniturile lor lunare. Această se face în scopul obținerii binecuvîntării lui Dumnezeu peste toate posesiunile lor, dar și că un gest de mulțumire pentru tot ce au. Salariile păstorilor sunt fixate de comitetele congregatiilor locale, pe baza veniturilor și cheltuielilor.

Pe lângă Tomlinson, un alt promotor al noilor idei a fost Charles Parham. Predicatorii creau prin predicile lor o condiționare psihologică și o înfierbîntare a sîngelui care în cele din urmă degenera în „glosolalie” (vorbire necontrolată într-o stare de semi-transa).

Aparitia acestui fenomen destul de neobișnuit a constituit în 1896 scînteia pentru demararea noii mișcări penticostale. Glosolalia a fost identificată cu pogorîrea Sfîntului Duh de la Cincizecime și s-a afirmat că evenimentul descris în Biblie poate avea loc oricînd dacă credinciosul se roagă fierbinte lui Dumnezeu. Dobîndirea unei astfel de „umpleri cu Duhul Sfînt” a devenit țintă celor care doreau mai mult.

Cei care credeau în „umplerea cu Duhul Sfînt” s-au separat de adunările din care făceau parte și astfel s-a conturat nouă Mișcare Penticostală. În 1903 Tomlinson îsi dă seama că poate face mai mult decît să vîndă cărti și înfiintează „Biserica lui Dumnezeu”.

Stilul neconformist al adunărilor penticostale (de la pentecost = cincizecime, în greacă) a asigurat raspândirea mișcării și a atras atenția și în afară Statelor Unite.

Un loc unde penticostalismul a prins repede rădăcini în Europa, în mijlocul unui popor plictisit de un luteranism arid, a fost Norvegia. Aici noile idei au fost preluate de diverși predicatori ad-hoc, punîndu-se bazele mai multor secte de sorginte penticostală (vezi articolul despre „Prietenii lui Smith”, sectă cunoscută în Romînia că „Părtăsia”).

Conform „tradiției” neoprotestante privitor la dezbinare, „Biserica lui Dumnezeu” a lui Tomlinson nu a rezistat prea mult, prima scindare avînd loc în 1917, astfel apărînd „Adunările lui Dumnezeu”. Ulterior aceste două ramuri s-au divizat și ele, dînd naștere unor grupări independente. Principalele grupări penticostale sunt asociate acum în Conferință Mondială Penticostală.

În România penticostalismul a venit direct din America, în perioada interbelică, prin câtiva romîni câstigati de ideile acestea, propagate în SUA chiar printr-o revistă de limba romînă, Vestitorul Evangheliei, redactată de un oarecare Paul Budeanu, originar din județul Arad.

Acesta a tradus în româneste mărturisirea de credintă a penticostalilor, numită Declarația fundamentului adevărat al Bisericii lui Dumnezeu. Primul șef al sectei în Romînia a fost Ion Bododea, din Brăilita, care a editat revistele Glasul adevărului și Știință Sfinților, precum și cartea de cîntări ale sectei, Harfa Bisericilor lui Dumnezeu.

Ca puncte doctrinare principale, penticostalii susțin teoria Sola Scriptură („numai Scriptură”) asemenea tuturor (neo)protestanților, botezul adulților, învăţătura despre răpirea Bisericii și botezul cu Duhul Sfînt dovedit prin „vorbirea în limbi”.

Unele secte penticostale susțin două trepte ale experienței harului: nașterea din nou și botezul cu Duhul Sfînt, iar altele mai adaugă una, cea a sfintirii.

Ca notă individuală, penticostalii practică „ungerea cu untdelemn” pentru vindecarea de boli și au o pasiune pentru minuni și vindecări miraculoase, acestea fiind atribuite Duhului Sfînt. Uleiul cu care se face ungerea de către pastor sau de către proorocul înzestrat cu „darul vindecării” este ulei alimentar obișnuit – Muntenia, Floriol, etc.

În adunările penticostale pot fi întîlniti „prooroci” care „proorocesc în alte limbi”. De obicei aceste „vorbiri” sunt „tălmăcite” de un alt membru al adunării, considerat „înaintat pe cale” și văzut că posedînd anumite daruri ale Duhului Sfînt.

Un lucru interesant îl constituie diferența că volum de cuvinte între „vorbirea în limbi” a proorocului (scurtă, de obicei) și tălmăcirea care se constituie deseori într-o mică predică. Celor care întreabă despre această li se răspunde că tălmaciul nu traduce cuvînt cu cuvînt „proorocia”, ci îi traduce „duhul”. În general, „proorocii” sunt văzuti că avînd diverse daruri de la Duhul Sfînt, acestea fiind, pe lîngă „darul proorociei”, și „darul vindecării” sau „darul deosebirii duhurilor”.

În România, un domeniu de „utilitate” a proorocilor din adunările penticostale este proorocirea „de la Dumnezeu” a legăturilor matrimoniale (dacă e bine că sora X să se mărite cu fratele Y) sau răspunsul, tot „de la Dumnezeu”, dacă e recomandată sau nu emigrarea în Statele Unite! Mulți penticostali se căsătoresc pur și simplu pe baza prorociilor făcute în adunare, deși cei doi tineri nici nu se cunosc bine și nici nu au viziuni comune de viată.

Falsitatea acestei „vorbiri în limbi ” este evidentă din frecventele neconcordanțe dintre prorociile pe aceeași temă. O persoană mai puțin credulă a făcut un test: a înregistrat pe bandă o prorocie și a mers cu înregistrarea la alți doi prooroci penticostali, cerându-le acestora să tălmăcească mesajul. Fiecare a produs o cu totul altă interpretare, ambele diferite de cea initială. Alteori, dacă proorocul care nu aparține de adunarea în cauză aduce atingere prin proorocia lui politicii interne a acelei adunări, pastorul adunării declară fără echivoc că vorbirea a fost nu de la Dumnezeu, ci de la satana. De asemenea, unii se folosesc de aura de prooroci pentru a-și rezolva diferendele personale cu alți membri din adunare.

Asemenea fenomene sunt sesizate și de unii dintre membri, însă în loc să vadă în această dovadă înselătoriei, ei decid doar să se mute la o altă adunare.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Octavian
22 Dec 14:44
Au dreptate dar sant multi si saa nu cumva as vorbesti impotriva CA esti impotriva duhului Pentecostal
Răspunde
0 0
Radu
23 Aug 10:34
Urmaresc stirile dumneavoastra zilnic, insa in urma acestui articol lipsit de putina documentare si mai mult de atat de validare a informatiilor descrise imi pun un semn de intrebare daca chiar aveti oameni competeni sau promovati orice ar parea sa acapareze cititori. Astept sa va actualizati postarea sau sa o stergeti cu scuzele de rigoare!
Răspunde
0 0
Marcel
21 Aug 17:33
In primul rand Penticostalismul este un Cult nu o secta. in al doilea rand asa e cand Diavolul pune stapanire pe mintea omului " ii ia mintile" Dute desteptule si informeazate inainte de a posta un articol nu scrie niste prostii mai mari ca tine. Si rusine Realitatea pentru lasarea acestui incult de a posta asemenea articol. sunteti singurul post de Tv care il urmaresc dar se pare ca va compromiteti si voi.
Răspunde
0 0
Robert
21 Aug 12:55
Oare este si platit pentru acest articol, cel cel ce l-a scris? Daca da, vreau si eu sa lucrez la Realitatea. E usor sa aberezi, fara sa te documentezi, in spatele anonimatului, fara necesitatea probelor. Se "vede" ca exista ceva frustrari personale ale cuiva din redactie ;) Pacat. Si insist cu angajarea, daca chiar nu e necesara nicio calificare la Realitatea si nu mai sunt valabile principiile jurnalismului si deontologia profesionala ... ma bag.
Răspunde
0 0
Lucas
21 Aug 12:26
Total neadevarat.In primul rand este cult nu secta.Scoateti afara repede articolul, ca va pierdeti din audienta, si e pacat..
Răspunde
0 0
Radu
23 Aug 10:30
8 Urmaresc stirile dumneavoastra zilnic, insa in urma acestui articol lipsit de putina documentare si mai mult de atat de validare a informatiilor descrise imi pun un semn de intrebare daca chiar aveti oameni competeni sau promovati orice ar parea sa acapareze cititori. Astept sa va actualizati postarea sau sa o stergeti cu scuzele de rigoare!
0 0
Nelu
21 Aug 11:44
Acest articol a mai fost publicat mai mult timp in urma .. si pe alte site-uri .
Oare chiar nu puteti face o investigatie de 10 minute sa aflati ceva adevar , daca sunteti cu adevarat interesati de subiect ? Doar copy - paste ?
Domnul jurnalist, stii de unde au penticostalii bani ? Muncesc si economisesc .
Răspunde
0 0
Mihai S
21 Aug 11:21
Ar trebui sa va cereti scuze pentru articolul acesta, daca aveti pretentia ca sinteti corecti si cinstiti.
Răspunde
0 0
cristipetre
21 Aug 11:08
Un articol superficial, plin de remarci rau intentionate scris de o peroana fara identitate care nu i ntelege sentmentul religios.
Ca in orice institutie omeneasca sunt si falsuri in religia pentcostala. Omul se leaga de falsuri generarizand apoi la intreg.
Biblia numeste un astfel de om "Un nebun " care va vedea roadele "muncii" lui
Răspunde
0 0
Mihai S
21 Aug 11:08
Un articol dezgustator care nu face altceva decit sa puna la indoiala corectitudinea dumneavoastra. La ce bun mizeria aceasta?
Daca va-ti fi documentat corect a-ti fi constatat ca o mare parte din penticostalii din Romania isi au originea din Oastea Domnului. Oamenii care i-au in serios credinta crestina deschid Biblia si se documenteaza.
Romania ar fi avut mult de cistigat daca ar fi urmat trezirea spirituala Oastea Domnului.
Judecati voi insiva ce credeti intr-un moment de sinceritate daca tot vreti sa aflati adevarul. Luati Biblia si studiat-o, nu credeti numai din spusele altora, fie el chiar si un preot. Cum se face ca multi din preotii ortodoxi, si nu numai, si-au schimbat modul de credinta?
Daca aveti vreo problema cu cineva care se predinde penticostal nu este necesar sa loviti in toti. Stim bine ca nu toti penticostalii fac cinste bisericii din care fac parte. La urma urmei fiecare va da socoteala inaintea lui Dumnezeu pentru viata lui. Fi-ti drepti intotdeauna si veti avea de cistigat daca asa faceti. Altfel oameni isi pierd increderea. S-au poate nu aveti nevoie de penticostali printre sustinatori.
Răspunde
0 0
Calin
21 Aug 10:36
Un lucru aproape generalizat la romani: superficialitatea lecturii.
Toti comenteaza gramatica textului!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?