Noi contre între Savonea și Birchall. Mărul discordiei, sediul CSM

 

Ministrul Justiției o somează pe Lia Savonea să decidă ce alege: sediu nou pentru CSM sau mutarea ]n viitorul Cartier al Justiției. Ana Birchall spune că șefa CSM blochează proiectul viitorului cartier.

Ministrul justiției, Ana Birchall, o somează pe președinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, printr-o adresă transmisă luni, să se decidă dacă dorește să achiziționeze un sediu nou pentru CSM sau să mute sediul instituției viitorul Cartier pentru justiție, având în vedere că proiectul este blocat până la luarea unei decizii, scrie G4Media.ro

CSM a reluat de două ori până acum procedura de achițizie a unui nou imobil.

În luna iulie, Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” şi Asociaţia ”Iniţiativa pentru Justiţie” au cerut CSM să renunţe la achiziția unui nou sediu, considerând că este o investiţie extrem de costisitoare, iar banii trebuie redirecționați către investiţiile cu adevărat urgente pentru sistemul judiciar.

Noul sediu ar urma să aibă o suprafaţă de nu mai puţin de 12.000 mp, ale cărui costuri se ridică la suma de 84.600.000 de lei (18.000.000 EUR).

”Așa cum am precizat anterior, vă rugăm să luați o decizie, proiectul ”Cartierul pentru justiție” este întârziat și nu poate avansa până nu se primește un răspuns clar din partea dumneavoastră. În baza principiului evitării dublei finanțări din fonduri publice, CSM nu poate beneficia de două sedii noi – unul în curs de cumpărare din piața liberă și altul în curs de proiectare în cadrul proiectului complex de regenerare urbană ”Cartierul pentru justiție” – ambele finanțate din fonduri publice. Așadar, dacă CSM va opta pentru achiziția unui nou sediu în anul 2019 în baza procedurii pe care o derulează, nu se va putea finanța în paralel proiectarea avansata a unui alt sdiu al CSM în cadrul proiectului Cartierul pentru Justiție”, se arată în adresa trimisă de ministrul justiției, Ana Birchall către președintele CSM, Lia Savonea.

Birchall sugerează în adresă ca și CSM ar trebui să se mute în Cartierul pentru Justiție și să renunțe, în consecință la procedura de achiziție.

”(…) Se va ajunge în situația de fapt conform căreia toți procurorii și judecătorii din București vor avea în viitor sediul în afara acestui proiect. Pentru toate aceste aspecte, CSM va fi nevoit să transmită explicații publice pertinente. Vă rugăm să ne comunicați decizia CSM cât mai urgent, având în vedere că proiectul este blocat până la luarea acestei decizii”.

La sfârșitul lunii iulie, CSM a explicat, potrivit HotNews.ro, că de aproximativ 14 ani funcționează într-un sediu impropriu, pentru care s-a plătit chirie de peste 9,1 milioane de euro din fonduri publice.

CSM a mai susținut că de-a lungul timpului au fost făcute demersuri pentru alocarea unui sediu corespunzător, însă acestea au rămas fără rezultat, și că fondurile pentru noul sediu, puse la dispoziție de Guvern, „nu fac parte din sfera bugetului destinat necesarului instanțelor și parchetelor, alocarea bugetară fiind realizată în mod separat”.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
amar
08 Oct 21:47
Din vechiul regim vin nişte înprăştieaţi din ăştia care încalcă orce lege de inspiraţie şi adevăr în folosul comunităţi , inhibaţi cu nereguli şi avari după bani schimonosind orce explicaţie cu abaterte de la adevăr a tot ce ar putea fi bun pentru noi cetăţenii cu o minte înjosită . Apoi doamnă Ana Bircahll vrea să corecteze anumite nereguli şi neechităţi din justiţie care a perpetuat atâţiea ani şi alţi caută a pune pedici . Tare nedreaptă eşti Savonea .Căutaţi să implementaţi ce este rău , nu mai fi aşa încrezută .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?