De ce a vândut Ceaușescu 60 de tone de aur chiar înainte de Revoluție

 
Nicolae Ceausescu a vândut aurul BNR în Epoca de aur
Nicolae Ceausescu a vândut aurul BNR în Epoca de aur

Nicolae Ceaușescu a vândut o mare cantitate de aur din rezerva BNR, în anii 1988-1989, pentru a plăti datoria externă a României. Rezerva de aur a scăzut de la 100 de tone la 40 de tone, iar apoi, spre sfârşitul anului 1989, Ceaușescu a răscumpărat 20 de tone de aur. Dezvăluirile au fost făcute de Mugur Isărescu în urmă cu câțiva ani.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a povestit în urmă cu 8 ani cum prima vizită pe care a făcut-o când a preluat șefia Băncii Naționale a fost în tezaur. Rezerva valutară a României se afla în 1990 la fostul Bancorex și a văzut cu ochii lui "cele 60 de tone de aur".

"Am făcut după aproape câteva luni de cercetare o investigaţie completă şi aici lucrurile s-au clarificat. O parte din datoria externă a României a fost plătită prin vânzarea unei cantităţi de aur, deci s-a adeverit faptul că a scos de aici, de la Banca Naţională, o parte din tezaurul de aur, l-a vandut în străinatate, a plătit datoria externă.

Rezerva de aur a scăzut de la 100 de tone la 40 de tone, apoi, spre sfârşitul anului 1989, a răscumpărat 20 de tone de aur. Toate aceste operaţiuni au fost pentru acele vremuri perfect legale, întrucât chiar preşedintele României de atunci, Nicolae Ceauşescu, a semnat decretele şi de scoatere şi de vânzare a aurului şi de răscumpărare a unei cantităţi de aur.

Deci, s-a clarificat un mare mister, pentru că se spunea că atunci când a plecat în Iran ar fi plecat cu mai multe cutii cu aur. Dar cineva a venit aici şi ne-a şi povestit cum a văzut x-ulescu cum s-au aruncat cutiile şi atunci am pus o întrebare foarte simplă: cum? Un lingou de aur se ridică foarte greu, că are 12 kg, dar o cutie din aceea? Trebuie să fii halterofil ca să o ridici. Mi-am dat seama că erau fabulaţii" a spus Mugur Isărescu în 2011, în cadrul unei emisiuni TV.

"În 1988 şi 1989 s-a vândut o parte din rezerva de aur a României, repet, în condiţiile legale de atunci, s-a plătit datoria externă şi apoi, după ce s-a plătit datoria externă, s-au cumpărat, s-au adus înapoi 20 de tone de aur. Eu când am preluat această instituţie, într-adevăr, prima vizită pe care am făcut-o a fost în tezaur, era singura rezervă palpabilă, rezerva valutară era la fostul Bancorex. Am constatat că cele 60 de tone existau, şi una dintre preocupările pe care le-am avut a fost să creştem rezerva până când am depăşit 100 de tone", a adăugat oficialul BNR, citat de capital.ro.

În momentul de față, România deține o rezervă de aur de 103,7 tone, din care 59% se află depozitată în Londra, la Banca Angliei, diferența până la 65% în Elveția, la Zurick, iar restul în țară.

Fost șef al SRI: Nu cumva aurul României trebuie să ajungă la Moscova?

Șeful PSD, Liviu Dragnea, și senatorul PSD Șerban Nicolae au depus miercuri o propunere legislativă surprinzătoare prin care vor să oblige BNR să repatrieze cel puțin 95% din rezerva de aur a României.

Proiectul care a suscitat un val de reacții negative din partea economiștilor, inclusiv oficiali din BNR, este apărat de PSD într-o postare laconică pe Facebook.

"Despre proiectul de lege promovat de președintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a României, pentru moment spunem doar atât: Germania își repatriază rezerva de aur, Austria își repatriază rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elveția își repatriază rezerva de aur", este mesajul postat joi dimineața pe pagina de Facebook a PSD.

Ce uită să amintească PSD: Nicolas Maduro, dictatorul din Venezuela, nu doar că vrea repatrierea aurului ținut la Londra, dar și vinde masiv din rezerva de aur a țării.

Subiecte pe aceeași temă



Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Feli
02 Mar 08:59
A vândut ,,ca să se mire proștii" de azi.Era mai deștept Ceausescu decât ăștia de azi.
Răspunde
0 0
Austria, belgia, olanda, ...
28 Feb 15:50
... au cerut “repatrierea” strict formal si politic ca unul din raspunsurile europene la brexit ! Dar nu poti da traduci chiar totul unor kaghebisti profitori ! Seful lor costa anual bugetul tarii mult mai mult decit plateste tara pentru depozitarea aurului in uk ! In plus 50% din aurul total existent in lume e depozitat acolo, alte 25% sint in us, iar restul cantitatii e la alte state si persoane fizice. In europa aur se gaseste natural doar in romania !!! Dar trebuie muncit !!!
Răspunde
0 0
vlad
28 Feb 13:29
au adaugat si tva-ul cand era 24% acum 8 ani cand a fost scris articolul...
Răspunde
0 0
Claudiu
28 Feb 13:23
Ok, domnilor, ma bucur ca a aparut „pana la 65%”
Răspunde
0 0
Claudiu
28 Feb 13:12
Realitatea supraestimata (ca deobicei „ziaristi” fara carte) 59% + 65% = 124%. Prostilor!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?