Cutremur pentru proprietarul Dacia. Directorul general a fost arestat în Japonia

 
Carlos Ghosn, director executiv al Renault, prin de Fiscul japonez
Carlos Ghosn, director executiv al Renault, prin de Fiscul japonez

Preşedintele alianţei Renault – Nissan, Carlos Ghosn, a fost arestat la Tokyo pentru o posibilă încălcare a legii referitoare la tranzacţiile financiare, iar japonezii de la Nissan cer demiterea acestuia, potrivit presei japoneze.Reprezentanţii Nissan l-au acuzat pe Ghosn că ar fi folosit în scop personal banii companiei şi nu ar fi raportat în mod corect sumele câştigate.

Reprezentanţii Nissan au spus că au lansat o investigaţie în ultimele luni, după ce o sursă ar fi vorbit despre posibile nereguli în acest caz. Totodată, ei au cerut demiterea lui Ghosn.

Atât acţiunile Nissan, cât şi cele ale Renault, au înregistrat scăderi, luni, şi de peste 8% la bursele din Germania, respectiv Paris.

Constructorul auto japonez Nissan Motor Co. a confirmat luni, în mod oficial, informaţiile apărute în presă, potrivit cărora preşedintele Consiliului de Administraţie, Carlos Ghosn, "timp de mai mulţi ani", a declarat la fisc venituri inferioare valorii reale, transmite AFP.

Conform rezultatelor unei anchete interne, "au fost descoperite alte nereguli, precum utilizarea bunurilor companiei în scopuri personale", a informat constructorul auto japonez, care a adăugat că va propune Consiliului de Administraţie demiterea lui Carlos Ghosn "în cel mai scurt timp posibil".

Unul dintre cel mai bine plătiți directori din lume, Carlos Ghosn a provocat un scandal în Franța din cauza salariului său. Guvernul francez ceruse Renault să ţintă sub control câştigul directorului general, ajuns la 7,2 milioane de euro pe an.

Potrivit Bloomberg, Ghosn devenise un idol în Japonia după ce a salvat gigantul Nissan de la intrarea în faliment, în 1999. După ce compania a revenit pe profitabilitate, șeful Renault a fost subiectul unei cărți de benzi desenate (manga), devenită best-seller.

Nissan a precizat că a furnizat informaţii procurorilor şi cooperează cu procurorii japonezi în cursul anchetei lor, potrivit Agerpres.

Anterior, cotidianul japonez Asahi Shimbun a publicat un articol conform căruia preşedintele Nissan Motor Co. Ltd., Carlos Ghosn, care deţine în paralel şi funcţia de preşedinte preşedinte director general la grupul auto francez Renault, urmează să fie audiat luni de procurorii din Tokyo fiind bănuit că şi-a ascuns o parte din salariu faţă de fisc.

"Parchetul din Tokyo a cerut luni seara directorului să vină de bună voie la sediul său...Carlos Ghosn va fi interogat iar dacă acuzaţiile se vor confirma, va fi reţinut", afirmă Asahi Shimbun.

În vârstă de 64 de ani, franco-brazilianul Carlos Ghosn, a ajuns la Tokyo în primăvara lui 1999 pentru a redresa Nissan, care tocmai încheiase un parteneriat cu Renault, iar în luna aprilie 2017 a renunţat la postul de director general al constructorului auto nipon dar a păstrat postul de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Din această poziţie, Carlos Ghosn a fost remunerat pentru perioada aprilie 2016-2017 cu suma de aproximativ 1,1 miliarde yeni (8,8 milioane euro la cursul de atunci, editor online: Anda Badea).

Pe lângă funcţiile pe care le deţine la Nissan şi Renault, Carlos Ghosn este şi preşedinte al Consiliului de Administraţie la un alt constructor auto japonez, Mitsubishi Motors, pe care alianţa Renault-Nissan l-a salvat de la faliment la sfârşitul lui 2016 după ce a preluat o participaţie de 34%.

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile cu 10,6 milioane unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota. Alianţa regrupează zece mărci de automobile, 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

În prezent, industria auto trece printr-un proces de consolidare, iar alianţa Renault-Nissan caută să-şi întărească poziţia înainte ca Ghosn, principalul ei arhitect, să se pensioneze în următorii ani, după ce a supervizat parteneriatul aproape 20 de ani.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?