Cine este Lucian Croitoru

 
Foto: money.ro
Foto: money.ro
Lucian Croitoru este consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi preşedinte al Centrului Român de Politici Economice.


În acest an, PD-L l-a propus de Croitoru pentru postul de viceguvernator, dar parlamentarii din comisiile buget-finanţe i-au respins candidatura.

Timp de patru ani a fost reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional. Are 52 de ani şi este logodit cu fiica guvernatorului BNR, Lăcrămioara Isărescu.

Lucian Croitoru a comentat de multe ori din postura de consilier al guvernatorului BNR situaţia economică a ţării, politica monetară, nivelul dobânzilor, creditarea, menţinerea cursului de schimb şi consecinţele împrumutului de la FMI.

Lucian Croitoru este absolvent al Facultăţii de Planificare Cibernetică şi Calculatoare, din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. Este doctor în economie şi preşedinte al Centrului Român de Politici Economice. A publicat numeroase cărţi şi peste 150 de articole de specialitate şi a primit, în 1995, premiul PS Aurelian al Academiei Române, fiind decorat, în 2000, cu Ordinul Steaua României în grad de Comandor.

Între 1991 şi 1995, a fost expert în cadrul Departamentului pentru Reformă Economică din Guvernul României, iar din 1995 până în 1996, consultant la Bucharest Investment Group. Tot timp de un an, între 1996 şi 1997, a fost partener în programul "Firms, Banks and Financial Distress in Central and Eastern Europe", ACE Phare, iar în perioada ianuarie 2001 – mai 2002 partener în programul de cercetare "Public finance in transition".

În anul 1998, Croitoru a fost consilier principal al Ministrului de Finanţe, ulterior fiind numit consilier principal al guvernatorului BNR, poziţie pe care a ocupat-o până în 2003.

A fost, timp de patru ani, între 2003 şi 2007, reprezentant al României la Fondul Monetar Internaţional, în calitate de Senior Adviser al Executive Directors.

A urmat mai multe cursuri în străinătate, între care cursul intensiv "World Banking and Finance", la Economics Institute at Bolder and University of Colorado şi cursurile pe instrumente derivate la Center for Central Banking Studies din  Londra.

Lucian Croitoru a candidat, în mai 2009, pentru un loc în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, la propunerea reprezentanţilor Bursei, însă nu a reuşit să câştige.

În septembrie 2009, Lucian Croitoru a fost susţinut de PD-L pentru postul de viceguvernator al BNR, dar candidatura sa a fost respinsă de Parlament, fiind preferat liberalul Bogdan Olteanu.

În prezent, este consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

În 23 septembrie 2009, Croitoru susţinea că stabilitatea economiei ar putea fi periclitată dacă luptele politice, care se vor intensifica în următoarele 2-3 luni, vor fi concentrate pe politica fiscală, însă îşi exprima speranţa că nu se va ajunge la această situaţie, având în vedere că FMI nu acceptă abateri de la prevederile acordului încheiat cu ţara noastră. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?