Băsescu o desființează pe Dăncilă: ”Lobiștii au mizat pe faptul că e proastă”

 
Traian Basescu, in studioul Realitatea TV. Foto: Cristian Otopeanu
Traian Basescu, in studioul Realitatea TV. Foto: Cristian Otopeanu

Traian Băsescu reacționează după ultima gafă de politică externă a premierului Viorica Dăncilă pe care o acuză că a făcut un anunț cu implicații grave, care au ”aruncat pe Apa Sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu”.Traian Băsescu deplânge ”dăncilizarea politicii externe” a României după anunțul premierului privind mutarea ambasadei la Ierusalim.

Lobiștii au mizat pe faptul că e proastă, a explicat fostul președinte, vorbind despre declarația lui Dăncilă la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care a avut loc în Statele Unite ale Americii.

”Dăncilizarea politicii externe. Mizând pe faptul că e proastă, lobişti americani au invitat-o pe Dăncilă la un eveniment de comemorare al Holocaustului. Crezând că e ocazia vieţii ei de a se manifesta pe pământ american, Dăncilă a recitat instrucţiunile primite de la Dragnea fără a înţelege efectul propriului discurs. A promis orice a crezut Dragnea că poate să-i impresiona pozitiv audienţa în folos propriu, nesocotind grav poziţia unitară şi solidară a Uniunii Europene, dar şi politica externă echilibrată a României în Orientul Mijlociu.

Dăncilă aruncă o bombă diplomatică

Anunţul precum că Guvernul României v-a muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim a stârnit entuziasmul săli dar a aruncat pe Apa Sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu.

Implicaţiile anunţului sunt grave pentru că schimbă radical politica externă a României în Orientul Mijlociu şi ne singularizează în interiorul Uniunii Europene prin nerespectarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Dragnea şi Dăncilă printr-un mimetism specific maimuţelor, cred că pot face şi ei ceea ce au făcut americanii. Eu nu zic că n-o pot face, o pot face, dar cu costuri extraordinare de credibilitate a României. SUA poate ţine la respect lumea arabă prin forţa economică şi militară, pe când România a pierdut respectul şi încrederea lumii arabe.

După ce a văzut efectele discursului, Dăncilă şi-a adus aminte că titularul politicii externe este Preşedintele României iar o ambasadă se poate înfiinţa numai prin decret prezidenţial. Primul semnal politic extrem de puternic, este anularea vizitei de stat a Regelui Abdullah al Regatului Haşemit al Iordaniei în România, în condiţiile în care Regele Abdullah este cel mai echilibrat şi respectat şef de stat al lumii arabe, este cel mai bun partener al SUA în lumea arabă şi un mare prieten al României.

Dragnea şi Dăncilă au nesocotit interesele României pentru un zâmbet primit peste ocean şi acest lucru îl spun eu, un politician care susţine, respectă, admiră şi iubeşte Israelul şi poporul său. De azi, politica externă a României este dăncilizată şi riscă să devină nesemnificativă, pentru că se face în interesul strict al lui Dragnea şi nu în interesul ţării. Mare ticăloşie”, scrie Băsescu pe Facebook. 

Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, și-a anulat vizita oficială în România după anunțul premierului Viorica Dăncilă privind mutarea ambasadei la Ierusalim.

Ambasada Israelului: "Ne exprimăm speranţa ca Ambasada României să se mute la Ierusalim"

”Majestatea sa, Regele Abdullah al II-lea, anulează vizita în România programată pentru luni, în semn de solidaritate cu Ierusalimul”, a anunțat ministerul de externe iordanian, luni.

Informația a fost ulterior confirmată de Administrația Prezidențială de la București. 

Este o decizie diplomatică dură și un semn de îngrijorare pentru România. Iordania este casa unei importante comunități palestiniene și custodele locurilor sfinte musulmane din Ierusalim. 

Nu este singura reacție după bomba diplomatică lansată de Dăncilă. Anunțul premierului, aplaudat de premierul israelian Benjamin Netanyahu, a declanșat protestul oficialilor palestinieni, care au acuzat o ”încălcare flagrantă a drepturilor palestinienilor, a dreptului internațional și a rezoluțiilor ONU”. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Gelu
25 Mar 16:46
"Anunţul precum că Guvernul României v-a muta Ambasada"...
Răspunde
0 0
Punct si de la Capat !
25 Mar 13:57
”Dăncilizarea politicii externe. Mizând pe faptul că e proastă, ...
Răspunde
0 0
johnneil
25 Mar 13:23
Individa asta sigur va infunda puscaria. Este o ... Orice epitet este insuficient ca sa poti descrie un om politic ce se vrea a fi.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?