Aspecte de care trebuie să ţii cont la cumpărarea unui nou apartament (P)

Cumpărarea locuinței
Cumpărarea locuinței
FOTO: compariimobiliare.ro

Înainte de a trece la demersul propriu-zis de cumpărare a unui apartament, orice persoană începe să prospecteze piaţa. Portalul compariimobiliare.ro oferă statistici lunare cu media preţurilor de vânzare în toate cartierele marilor oraşe din România. Amintim în acest context că piaţa rezidenţială naţională se află pe un trend ascendent, majorările de preţ în primele şase luni ale anului depăşind 6,7 %.Bugetul disponibil şi sursa de finanţare

Nu ai banii cash? Există două soluţii: Prima Casă şi creditul ipotecar. Peste 280.000 de tranzacţii imobiliare au fost înregistrate în prima jumătate a anului 2017 prin Prima Casă, program ce a beneficiat de un plafon de garanţii de 2,5 miliarde lei. Marele avantaj rămâne avansul redus, de doar 5%. S-au putut lua împrumuturi de cel mult 57.000 de euro pentru locuinţe vechi şi 66.000 de euro pentru cele noi. Pentru un credit ipotecar standard ai nevoie de un avans de minimum 15%.

Studiază piaţa rezidenţială din oraşul de interes

Deciziile pripite sunt cele mai păguboase. Alocă-ţi timp pentru a face o evaluare corectă a pieţei imobiliare din oraşul în care plănuieşti să-ţi cumperi un apartament. Analizează cât mai multe oferte, consultă profesionişti şi neapărat vizionează personal imobilele care-ţi sunt pe plac.

Portalul compariimobiliare.ro oferă statistici lunare cu media preţurilor de vânzare în toate zonele marilor oraşe din România. Nu în ultimul rând, încearcă să-ţi formezi o imagine despre cum se va dezvolta în viitor cartierul sau zona în care intenţionezi să locuieşti: infrastructură şi acces la mijloace de transport în comun, proximitatea faţă de şcoli, farmacii, magazine sau locuri în care să-ţi petreci timpul liber.

Nu te lăsa dus de val şi vizionează cât mai multe apartamente

În prezent se caută tot mai mult apartamente spaţioase, luminoase şi decorate minimalist. Proprietarii au învăţat treptat cum să-şi pună în valoare locuinţa disponibilă spre vânzare prin intermediul fotografiilor profesioniste şi a unor mici trucuri de amenajare. Nu te lăsa păcălit şi du-te să inspectezi cu ochii tăi. Ia-ţi oricât timp ai nevoie pentru a putea studia toate detaliile legate de zona în care se află acesta, dar şi dotările şi utilităţile existente.

Dacă acestea din urmă nu sunt incluse în preţul apartamentului, mai adaugă 10-15% la preţul cerut. Acordă atenţie deosebită stării pereţilor, izolaţiilor şi acoperişului, în special dacă locuinţa este situată la ultimul etaj. Pune cât mai multe întrebări! Dacă apartamentul a fost deja locuit află cât costă întreţinerea şi utilităţile, cum sunt vecinii, dacă există locuri de parcare și orice alt element te-ar putea interesa.

Fii prudent la contractele de vânzare-cumpărare

Ai găsit apartamentul perfect? Verifică actele de proprietate. Cere extrasul CF pentru a verifica dacă nu sunt grevări din partea persoanelor fizice, a organelor de stat, a băncilor, instituţiilor financiare și așa mai departe.  Eventual, poți prezenta actele notarului pentru a le examina înainte de efectuarea tranzacţiei. De asemenea, verifică facturile pentru ultimile plăţi comunale.

Urmează semnarea antecontractului de vânzare-cumpărare, preferabil de realizat tot în faţa unui notar public. Sunt legale şi actele semnate la agenţiile imobiliare. Preferabil în termen de 30 de zile, într-o zi stabilită de comun acord, va avea loc semnarea contractului de vânzare-cumpărare şi a contractului de ipotecă (în situaţia în care achiziţionezi imobilul prin credit bancar). Notarul public transmite mai apoi actele Biroului de Carte Funciară competent.

Intabularea este acel document care din punct de vedere juridic transferă dreptul de proprietate cumpărătorului. Numai persoana care este listată în calitate de proprietar va avea dreptul de a vinde sau sau de a împrumuta bani de la bancă lăsând garanţie apartamentul. În termen de 30 de zile de la semnarea contractului de vânuzare-cumpărare, trebuie să te prezinţi la Administraţia Financiară ca să realizezi înscrierea ca titular de rol fiscal pentru imobil.

Oferta portalului online de imobiliare anterior menționat - compariimobiliare.ro - cuprinde peste 9.800 apartamente de vânzare în Cluj-Napoca, 2.400 în Bucureşti, 1.000 în Braşov, 1.800 în Constanţa, 2.500 în Iaşi şi 1.600 în Timişoara.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?