Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Vameşii şi poliţiştii comunitari au ameninţat cu proteste, nemulţumiţi de salariile pe care le au în grila unică

Saturday, 12 September 2009, 09:01 Sursă: NewsIn

Poliţiştii comunitari şi vameşii au protestat prin exces de zel faţă de prevederile grilei de salarizare care nu ar respecta principiile stabilite la negocierea Legii unice de salarizare, a declarat preşedintele Pro Lex, Vasile Lincu.

Din cauza interdicţiei existente în lege ca poliţiştii să nu facă grevă, la protestul bugetarilor din 5 octombrie vor participa numai vameşii şi poliţiştii comunitari. "Membrii de sindicat din poliţie, fără a încălca în vreun fel prevederile legale, vor pune accent pe calitatea şi meticulozitatea rezolvării cazurilor, fără a ţine cont de acoperirea deficitului de personal şi de factorul timp", se arată într-un comunicat postat sâmbătă pe site-ul "Pro Lex".

Astfel, poliţiştii nu vor mai efectua ore suplimentare decât din dispoziţia scrisă a şefului, vor trata cu "maximă diligenţă" sesizările cetăţenilor, cercetările la faţa locului vor fi efectuate cu "maximă scrupulozitate", nu vor mai suporta cheltuielile pentru carburant, nu vor mai utiliza autoturismele proprietate personală în soluţionarea problemelor de serviciu şi nu vor mai asigura din resurse proprii consumabilele şi rechizite.

De asemenea, membrii de sindicat din vamă vor protesta prin exces de zel şi vor adera la toate formele luptei sindicale, inclusiv grevă.

Sindicaliştii reclamă faptul că, deşi grupul de lucru de la Ministerul Muncii a acceptat propunerea "Pro Lex" ca salariile celor din poliţie să fie aceleaşi pentru funcţiile echivalente din armată, serviciile secrete şi penitenciare, în ultima variantă a legii, coeficienţii agenţilor de poliţie sunt mai mici decât ai subofiţerilor din Ministerul Apărării Naţionale cu funcţii echivalente.

"De asemenea, reducerea coeficienţilor nu a fost proporţională, ci mai degrabă discriminatorie. Astfel, chestorilor li s-au redus cu aproximativ 1/3, iar celorlalţi cu mai mult de 50%, faţă de coeficienţii stabiliţi de grupul de lucru. Spre exemplu, un agent de poliţie (care lucrează în stradă) va avea un salariu de 1.344 lei, iar un chestor şef de poliţie va avea un salariu 15.362 lei (precizăm că la aceste salarii se poate adăuga şi un spor de până la 30% din salariu)", se arată într-un comunicat postat sâmbătă pe site-ul "Pro Lex".

De asemenea, "Pro Lex" arată că personalul vamal, deşi a primit atribuţii suplimentare şi lucrează în frontieră şi în condiţii periculoase, nu primeşte sporurile altor angajati care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri