Coronavirus - România: 222559 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Un nou pacient din Argeş suspectat de botulism a fost trimis la Institutul "Matei Balş" din Capitală

Wednesday, 04 March 2009, 14:16 Sursă: NewsIn

Este vorba despre un băiat în vârstă de 14 ani care prezenta aceleaşi simptome ca şi celelalte persoane diagnosticate deja cu botulism în urmă cu o săptămînă. Copilul avea dificultăţi la înghiţire, probleme de vedere şi o stare generală de rău.

Cadrele medicale de la Secţia infecţioase a Spitalului Nicolae Bălcescu au decis să-l transfere pe adolescent la Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, unde să-i fie administrat ser antibotulinic.

Potrivit directorului adjunct de la Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) Argeş, Octavian Boboc, băiatul a mâncat şi o conservă de peşte, dar nu se ştie, deocamdată, dacă aceasta provine din acelaşi lot cu cele 11.000 de conserve aflate sub sechestru.

"Oamenii sunt în alertă după ce au aflat despre cele şase persoane diagnosticate cu botulism. În cazul copilului prezentat miercuri la spital nu este decât o suspiciune. Dar, chiar şi aşa, medicii au decis să fie transferat la spitalul Matei Balş din Bucureşti, urmând să fie supus mai multor investigaţii şi analize. Copilul a afirmat că a mâncat pateu, parizer, roşii, carne de pui şi o conservă de peşte. Deocamdată nu trebuie să ne alarmăm" a declarat Octavian Boboc.

Rezultate primite de autorităţile sanitare veterinare din Argeş privind testele efectuate pe lotul de conserve de peşte suspectate  că ar conţine toxină botulinică infirmă prezenţa toxinei. Potrivit directorului adjunct de la Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Argeş, Octavian Boboc, şef al Compartimentului siguranţa alimentelor, este foarte posibil ca joi să fie ridicat sechestrul asigurator de pe cele aproape 11.000 de conserve.

"Rezultatul venit marţi de la Institutul Cantacuzino arată că toxina botulinică este de tip B, care de obicei este asociată cu legumele. Aşteptăm joi rezultatul de la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti şi cel mai probabil în decursul aceleiaşi zile vom ridica sechestrul asigurator. Nu putem ţine conservele blocate în depozite. Am mers din nou la Vlădeşti şi am stat de vorbă cu vecinii, care ne-au spus că i-au auzit pe cei şase muncitori vorbind că au mâncat o tocană care nu a fost bună şi au aruncat-o. Este posibil ca intoxicaţia să apară după ce au consumat tocana respectivă", a declarat Octavian Boboc.

Direcţia Sanitar Veterinară Argeş a dispus sechestru asigurator pe un lot de 900 de conserve dintr-un hypermarket din Piteşti şi pe alte 10.000 de conserve dintr-un depozit din judeţul Ilfov, după ce şase argeşeni s-au intoxicat cu botulism, iar unul dintre ei a decedat.

Bărbaţii, care munceau la un punct de lucru în comuna argeşeană Vlădeşti, au mâncat peştele în data de 13 februarie. Cel care s-a simţit foarte rău şi s-a prezentat primul la spital a fost chiar patronul firmei de construcţii, Ion Bîrleanu (44 de ani), care suferea, potrivit cadrelor medicale, de hepatită cu virus C. Botulismul a fost agravat şi de forma severă de hepatită de care suferea, iar duminică, 1 martie, bărbatul a făcut septicemie şi a decedat.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri