Coronavirus - România: 4057 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ministerul Mediului: Ordinul privind ecotaxa pentru pungi nu va fi blocat, ci va fi adaptat

Thursday, 26 February 2009, 12:41 Sursă: NewsIn

"Ordinul privind ecotaxa nu va fi blocat, ci va fi adaptat, ca să se elimine deficienţele. În termen de câteva zile, vor fi făcute clarificările necesare, astfel încât producătorii de pungi care pun în circulaţie pungi din material biodegradabil să nu plătească ecotaxa", a precizat Năcuţă.

În 18 februarie, preşedintele comisiei de administraţie din Camera Deputaţilor, Sulfina Barbu, anunţase că va propune Guvernului o prorogare a termenului de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind ecotaxa, pentru a se putea lucra în continuare la modificarea acesteia, după ce discuţiile pe marginea acesteia au evidenţiat unele carenţe ale aplicării actului normativ.

Una dintre ele vizează  modul în care plata taxei figurează pe bonul fiscal emis de retailer spre consumatori. O astfel de eroare a fost adusă în atenţia participanţilor la dezbatere, exemplificată fiind prin faptul că au fost sesizate cazuri unde în urma comercializării unei sacoşe biodegradabile, pe bonul fiscal era tipărit "0,20 lei - Ecotaxa".

Acest lucru este greşit, spun specialiştii, pentru că ecotaxa se aplică numai ambalajelor de tip sacoşă din material non-biodegradabil.

Tot de ordin fiscal, sunt confuzii cu privire la aplicarea TVA-ului pentru ecotaxe, reprezentantul Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, Adrian Manolache, solicitatând clarificarea acestui aspect.

Totodată, Adrian Manolache a subliniat că scopul final al ideii susţinute prin introducerea ecotaxei este acela de a conştientiza populaţia în privinţa problemelor de mediu rezultate din folosirea pungilor non-biodegradabile.

Astfel, el a propus ca metodele de promovare a folosirii plaselor biodegradabile, folosite deja de unii retaileri, să fie reglementate prin cadru legislativ.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri