Toate piesele se găsesc în două variante: originele şi falsuri. Speculanţii nu se feresc să vorbească de marfa contrafăcută. Contrafăcute nu sunt doar piesele, ci şi ambalajele. Contrabandiştii şi-au perfecţionat metodele şi reprezentanţii fabricii din Mioveni ştiu asta.
Silviu Sepciu, Directorul de Comunicare al Dacia spune că fenomenul este greu de controlat şi că acesta este motivul pentru care s-a iniţiat sistemul de securizare a ambalajelor în momentul în care a fost creat centrul de piese de schimb unic.
Târgul din Vitan nu este singurul loc în care poţi găsi piesele de contrabandă. Magazinele de piese auto din Piteşti sunt pline- ochi. Dealtfel, pe strada Dumbrava am numărat nu mai puţin de 24, aşezate unul lângă altul!
Acolo unde preţurile sunt mici vin şi explicaţii precum: "Or fi ciordite, nu " sau "mai sunt şi chinezeşti la cutie de firmă".
Deşi admite că se face contrabandă, Poliţia nu consideră că avem de a face cu un fenomen.
Subinspectorul de Poliţie Robert Radu, spune că anul trecut au existat 13 plângeri dintre care 9 au fost soluţionate. "Nu aş putea să spun că este un fenomen" a adăugat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş.
Este evident că piesele contrafăcute sunt de calitate îndoielnică, iar cei care le cumpără îşi asumă riscurile. Aşa încât, la Protecţia Consumatorilor Argeş nu s-a plâns, încă, nimeni.
Cei mai mulţi dintre comercianţii “la negru” pot fi găsiţi în târgurile din Bucureşti şi din ţară. Duminica trecută, i-am găsit la treabă, în talciocul din Vitan.
Distingem cu uşurinţă originea pieselor în funcţie de preţul cerut de comercianţi. Pe o distanţă de numai trei metri, preţul unui disc de ambreiaj s-a dublat.