După seismul care a lovit România în martie 1977, autoritățile comuniste au cerut imediat soluții de la specialiști pentru a crea blocuri mai sigure. Astfel, arhitectul Gheorghe Hereș a venit cu o soluție care la prima vedere părea excentrică: la baza construcției sunt stâlpi mai lați decât se făceau până atunci, în formă de L, T și cruce, lucru ce crește rezistența la mișcările terenului în cazul unui seism.
Pentru că toți "factorii de răspundere" erau presați direct de Ceaușescu să vină cu soluții aplicabile imediat, arhitectului ieșean i s-a dat șansa unui proiect-pilot, iar analizarea rezultatelor a arătat că ideea sa este viabilă, scrie BZI.
"Am primit de la București directivă că trebuie să venim cu o soluție pentru a construi blocuri rezistente. Iașul era pe locul doi ca centru de proiectare în această direcție, după cei de la București. În acea perioadă, era obligatoriu ca orice structură nouă să fie experimentată. Nu puteam să o punem în teren direct. Am făcut un bloc experimental, să vedem problemele și să tragem concluziile. Am făcut acel bloc în 3 scări, cu 10 etaje, pe cadre lamelare, care are două calități, este rezistentă seismic și are spațiile libere la parter. Înainte, erau doar panouri mari, nu puteai face nimic la parter. Pentru magazine și alte afaceri trebuiau să se facă complexe separate – cum avem la Cotnari, în Cantemir, în Podu de Piatră și tot așa. Se făceau ca să nu afectezi structura clădirilor. De la noul sistem cu cadre lamelare, era conceput să faci locuințe deasupra și spații libere jos”, povestește arhitectul Gheorghe Hereș.
Sute de clădiri, construite după modelul lui Gheorghe Hereș
După experimentul din cartierul Mircea, toate blocurile construite în anii ʼ80 ]n Iași au avut la bază sistemul proiectat de arhitectul Gheorghe Hereș. În vârstă de 88 de ani, acesta încă se ocupă de proiecte arhitecturale în domeniul privat.