Viitorul președinte, cel ales zilele acestea de români, este și cel care va trebui să numească șefii serviciilor, magistrați la Curtea Constituțională, viitorii procurori șefi, dar - foarte important - și viitorul premier pentru că știm că în momentul de față avem un guvern interimar, după demisia fostului premier. Este nevoie deci acum, ca în funcție de cine câștigă aceste alegeri prezidențiale, să se formeze o nouă majoritate în Parlament și să fie desemnat un nou premier.
Este o miză foart mare și asta pentru că viitorul guvern este cel care va avea în mâini o responsabilitate uriașă, și anume aceea a reformelor care au tot fost anulate în ultima perioadă. Vorbim, spre exemplu, despre reforma salarizării, reforma pensiilor speciale care zace în continuare, în Parlament, reforma administrativă despre care se tot vorbește deja de câțiva ani buni și, foarte important, reforma fiscală. Pentru această reformă avem termen venit de la Comisie Europeană data de 4 iunie. Până atunci ar trebui să încheiem, să prezentăm această reformă, o reformă care se anunță a fi una extrem, extrem de dură.
Se vorbește despre creșteri de TVA de la 19 la 21% cu eliminarea tuturor cotelor reduse, se vorbește despre creșteri de impozit pe venit, creșteri ale impozitului pe profit, dar și creșteri de taxe și impozite locale. Asta doar ce se vorbește în momentul de față, însă, cu siguranță, sunt discutate mai multe măsuri la nivel guvernamental.
Este o decizie extrem de importantă, cea pe care o iau românii zilele acestea, nu doar pentru Palatul Cotroceni, ci și pentru Palatul Victoria și pentru toate reformele care trebuie adoptate în perioada următoare.
CE NUMIRI TREBUIE SĂ FACĂ VIITORUL PREȘEDINTE
-șefii serviciilor
-magistrații CCR
-procurorii-șefi
-premierul
SURSA:Realitatea PLUS
CE MĂSURI TREBUIE SĂ IA VIITORUL GUVERN
-reforma salarizării
-reforma pensiilor speciale
-reforma administrativă
-reforma fiscală
SURSA: Realitatea PLUS
CE MĂSURI SE PREGĂTESC ÎN REFORMA FISCALĂ
-TVA 19% SĂGEATĂ ÎN SUS 21%
-eliminarea cotelor reduse de TVA
-impozit pe venit 10% SĂGEATĂ ÎN SUS 12% SAU impozitare progresivă
-impozit pe profit 16% SĂGEATĂ ÎN SUS 19%
-majorarea taxelor și impozitelor locale (case, mașini, terenuri)
SURSA: Realitatea PLUS