Scandalul Pădurea Băneasa. Primăria Capitalei face precizări

Wednesday, 23 October 2019, 19:14 Sursă: REALITATEA.NET

Avand in vedere acuzatiile lansate in spatiul public de catre un ONG care acuza Primaria Capitalei ca doreste sa  "transforme 50 de hectare din Pădurea Băneasa în parc si sa distruga astfel spatiul verde", Primaria Capitalei susține că0 intentioneaza sa efectueze nici un fel de defrisari in padurea Baneasa ci doar sa realizeze amenajari corespunzatoare incadrarii sale initiale, din anul 1930.

Adaugă părerea ta

De asemenea, prin preluarea acestor terenuri, Primaria Municipiului Bucuresti doreste sa redea bucurestenilor o zonă importantă de recreere, de promenada pietonala si de practicare a activităților sportive. Pentru toate acestea se vor obtine toate avizele de specialitate si se vor respecta conditiile impuse de avizatori, cu afectatarea minima a vegetatiei forestiere.

Concret, terenul Parc Pădurea Băneasa, situat în Aleea Privighetorilor nr. 39-83, sector 1, în suprafață de 572.104 mp, care in prezent este in proprietatea Guvernului Romaniei si administrata de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, a apartinut  Municipiului București, aceasta fiind cedata cu titlu gratuit in anul 1930, pentru înfrumusețarea imprejurimilor Capitalei, de catre Regele Mihai I al României, în scopul de a fi amenajată ca padure parc pentru Municipiul București.

Subliniem faptul ca, dupa preluarea de catre Primaria Capitalei, padurea Baneasa se va supune in continuare legilor ordinului silvic, care prevede, printre altele, incheierea unui contract de administrare cu un ocol silvic precum si respectarea regimului silvic.

Primăria Capitalei vrea să solicite Guvernului trecerea unor parcele din Pădurea Băneasa de la Romsilva, la Municipalitate, pentru amenajarea unui parc-pădure, potrivit unui proiect al Consiliului General al Municipiului București.

Proiectul privind această solicitare se află pe ordinea de zi a ședinței CGMB de joi. Practic, Primăria vrea să solicite Guvernului să treacă trei parcele din Pădurea Băneasa de la Romsilva la Municipalitate.

„Se solicită Guvernului emiterea unei hotărâri privind trecerea parcelelor 8, 11 şi 14 din Unitatea de Producţie UP II Băneasa din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva în domeniul public al Municipiului Bucureşti, în scopul reamenajării ca parc”, se arată în proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi de joi.

Potrivit proiectului, în cazul nerespectării destinaţiei imobilului, respectiv amenjarea ca parc, el revine de drept în domeniul public al statului şi în administrarea Romsilva.

Cele trei parcele de pădure se află între Academia de Poliție și Grădina Zoologică.