Mare atenție la bancomat: trucuri ca să nu fii păcălit și să rămâi fără bani

Tuesday, 23 April 2019, 14:28 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Skimmingul, spun poliţiştii, constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit.

Cum operează hackerii

În goana după cumpărături de Paște, mulţi români care scot bani din bancomate nu-şi iau nicio măsură de siguranţă. Exact pe asta se bazează şi hoţii care folosesc metoda „skimming" pentru a fura datele şi banii celor care folosesc bancomatele.

Mai exact, hackerii montează un aparat este pe bancomat cu ajutorul căruia fură toate datele stocate pe banda magnetică a cardului. Lângă bancomat există o cameră video care înregistrează când se introduce PIN-ul.

Cum să ne protejăm de skimming

Pentru a nu cădea victimă infracţiunilor de skimming, Poliţia face mai multe recomandări atunci când vrem să scoatem bani de la bancomat:

Este indicat ca înainte să intoduci cardul în bancomat să verifici dacă aparatul este sigur, adică dacă observi ceva bizar (de exmplu: culoarea, un material diferit, tastatură mai groasă, grafice care nu se aliniază corect) la tastatură, la ecarn sau la cititor.

În plus, pentru mai multă siguranță poși să tragi și de părțile proeminente ale bancomatului, care probabil vor începe să se miște sau chiar să se desprindă, dacă a fost montat vreun instrument menit să fure datele.

O altă măsură de prevedere este acoperirea tastaturii cu mâna în momentul formării codului PIN.

Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereţi şi nu permiteţi ajutorul nimănui şi mai ales, nu spuneţi nimănui PIN-ul. Nu facilitaţi ca cineva să stea aproape de voi atunci când introduceţi PIN-ul.

Nu în ultimul rând, nu este bine să lăsaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul bancar. Anunţaţi imediat banca dacă vă schimbaţi datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).

Sursa


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri