Alegeri locale 2020 Vezi mai multe detalii

Invenția genială care va revoluționa lumea: au transmis sunet folosind doar un laser!

Monday, 22 April 2019, 15:33 Sursă: REALITATEA.NET

Invenția extraordinară de acum presupune că un laser poate fi folosit pentru a transmite mesaje audio. Cercetarea a fost făcută de specialiști din America, la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. Aceștia au demonstrat că un laser poate transmite mesaje audio unei persoane, prin aer, fără niciun fel de echipament de recepție special.

Sistemul poate fi folosit pentru a transmite informații de la o distanță de aproximativ 2,5 metri. Partea și mai bună? Mesajele ajung direct în urechea destinatarului.

Cum poate fi trimis un sunet cu un laser?

Așa cum au explicat specialiștii, operatorul îndreaptă laserul spre o persoană care se află la distanță. Astfel, doar aceasta poate să audă mesajul transmis, nu și cei care trec prin dreptul fasciculului. Comunicarea prin intermediul laserului se poate face în două moduri.

În primul caz, informațiile sunt convertite în mesaje acustice prin intermediul efectului fotoacustic, care apare atunci când undele sonore se formează după absorbția luminii. Cercetătorii folosesc vaporii de apă din aer pentru a absorbi lumina și a crea astfel sunet.

Tehnologia poate fi folosită pentru a comunica din părți diferite ale unei încăperi zgomotoase sau chiar pentru a avertiza pe cineva de un pericol iminent.

Prin această metodă, cercetătorii MIT a putut transmite un mesaj audio de 60 de decibeli unei persoane aflate la mai mult de 2,5 m.

Cea de-a doua metodă, numită spectometria fotoacustică, folosește mișcarea de „sweeping" a laserului pentru a crea sunete, prin ajustarea intensității fasciculului laser. Folosirea unei lungimi de undă specifice permite ca apa din aer să poată fi utilizată ca „receptor" pentru a absorbi lumina și pentru a emite unde sonore ca răspuns, scrie MIT Technology Review.

Tehnologia folosită nu este periculoasă pentru ochi sau piele. Iar asta e vestea cu adevărat mare.


Vezi mai multe


Alte articole din: LIFESTYLE
Alte articole din: LIFESTYLE