Coronavirus - România: 62547 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Doliu în cinematografie! Era cunoscut pentru scene de sex

Tuesday, 29 January 2019, 15:56 Sursă: REALITATEA.NET

Dusan Makavejev s-a născut în 1932, în Belgrad, şi s-a format ca autor de filme documentare. După ce a trecut la lungmetrajele de ficţiune, a fost văzut drept artistul care abordează cu lejeritate teme tabu, fără să se ferească de subiecte sensibile din punct de vedere social şi personal, notează medaiafax.ro.

Makavejev, care a murit pe 25 ianuarie, este considerat una dintre cele mai influente personalităţi ale cinematografiei din fosta Iugoslavie.

Printre filmele pentru care a devenit cunoscut se numără "Omul nu e pasăre/ Covek nije tica" (1965), "Inocenţă neprotejată/ Nevinost bez zastite" (1968), pentru care a primit Ursul de Argint - premiul special al juriului şi trofeul FIPRESCI la Festivalul de la Berlin, "Muntenegru/ Montenegro" (1981), "The Coca-Cola Kid" (1985), cu Eric Roberts şi Greta Scacchi, şi "Danish Girls Show Every Thing/ Danske piger viser alt" (1996).

De multe ori, creaţiile sale au fost interzise de autorităţile din fosta Iugoslavie, aşa cum s-a întâmplat în 1971, când a lansat "WR: Mysteries of the Organism/ W.R. - Misterije organizma". Lungmetrajul a fost recompensat cu o menţiune specială FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) la Festivalul de la Berlin din 1971.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: LIFESTYLE
Alte articole din: LIFESTYLE