Ce se întâmplă dacă renunți la zahăr în post? Schimbările sunt imense, doar să nu cedezi tentațiilor

Monday, 22 April 2019, 20:14 Sursă: REALITATEA.NET

În câteva zile vom sărbători Paștele. Dacă ești unul dintre ortodocșii care țin post, trebuie să știi ce impact are zahărul asupra ta. Orice fel de mâncare ai prefera, cu siguranță ai o plăcere pentru cele dulci. Cum am ajuns însă să fim, mai mult sau mai puțin, dependenți de zahăr. Putem scăpa și de asta, dacă vrem, doar trebuie să fim atenți. 

Adaugă părerea ta

Mâncarea e vitală pentru noi. Totodată, e o recompensă naturală, așa cum o înțelege creierul. Cumva e evident că cei mai mulți oameni preferă gustul dulce în defavoarea celui acru sau amar.

Asta are o explicație foarte bună din punct de vedere al evoluției. Organismul asociază dulcele cu o sursă sănătoasă de carbohidrați. Pe vremuri, fructele acre însemnau că încă nu s-au copt, cele amare că sunt posibil otrăvitoare, iar cele dulci că sunt numai bune de mâncat.

Ce înseamnă dacă faci exces de zahăr?

Mai multe studii au arătat că zahărul schimbă felul în care funcționează sistemul de recompense din creier. Are un efect similar drogurilor, dar nu la fel de dăunător pentru sistemul nostru nervos. Dar, fără să vrem, ajungem dependenți de zahăr.

Pe măsură ce consumăm mai mult zahăr, creierul se obișnuiește și are nevoie de mai mult și mai mult.

În cazul în care ai renunțat la zahăr în post, sau vrei să faci o cură de "detoxifiere" de zahăr, sunt câteva lucruri pe care să le știi. Oamenii care au renunțat (de tot sau aproape de tot) la zahăr au scris articole sau chiar cărți despre energia nou-descoperită și creșterea nivelului de fericire.

Trebuie să știi că atunci când renunți la zahăr e ca și cum renunți la un drog. Apare dorința de a mânca mulți carbohidrați pentru a compensa și începi să te simți agitat sau trist. Mai mult, comportamentul tău poate deveni mai impulsiv, potrivit unui studiu din 2015. Dar dacă treci de prima săptămână, lucrurile devin mai ușoare din acel punct.

Dacă reziști o lună, încearcă să guști din desertul tău preferat. Vei fi uimit de cât de dulce este și te vei întreba cum ai putut vreodată să îl mănânci în cantități industriale.

Sursa

Alte articole din: Ultimele Stiri