Ce au transmis oamenii legii?
Potrivit informațiilor furnizate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, bărbatul a reușit să câștige încrederea victimei încă din anul 2013, folosind identități false și documente în aparență legitime. Printre acestea, un contract de împrumut semnat sub identitatea unei presupuse foste angajate a BNR, precum și diverse justificări legate de taxe, comisioane sau cheltuieli administrative.
Ancheta a relevat că în intervalul iulie 2013 – februarie 2025, victima a fost convinsă să transfere bani în 639 de tranșe, însumând 1.413.750 de lei. Cu tot cu comisioane și cheltuieli conexe, prejudiciul total este estimat la 1.428.984,32 lei.
Pentru a-și susține minciunile, inculpatul ar fi utilizat chiar un sistem de comunicare telefonică falsificat, prezentat ca fiind un „robot automat” al Băncii Naționale, menit să întărească aparența de credibilitate a operațiunilor.
Parchetul susține că scopul real al suspectului a fost însușirea sumelor de bani, fără intenția de a derula vreo activitate investițională reală. În acest sens, procurorii au formulat acuzații de înșelăciune în formă continuată, fiind vorba de sute de acte materiale comise pe parcursul a peste un deceniu.
Autoritățile de la Judecătoria Cluj-Napoca au admis cererea de arestare preventivă, iar ancheta este în plină desfășurare.