Coronavirus - România: 19517 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Costi Rogozanu: Am vorbit cu Victor Costache. E cam clar cu sănătatea: scoateți banul

Monday, 17 February 2020, 13:12 Sursă: Realitatea.NET

Am încercat să scot de la ministru două chestii: să ne spună dacă ne va costa mai mult și să ne spună ce probleme vor fi cu accesul la sănătate. Am reușit doar prima parte. Rece, cinic chiar, fără mari nuanțe, ministrul ne-a anunțat că fie vor fi asigurări private paralele care să le asigure privaților profitul necesar, fie va reintra de la anul de pe vremea asta coplata. Când venea vorba despre accesul la sănătate, care e clar ca lumina zilei că va deveni și mai dificil din moment ce va implica costuri suplimentare pentru pacient, Costache ne explica principiul ”libertății pacientului” și ”banul urmează pacientul”. Când ”banul urmează ceva”, fie pacientul, fie elevul, acolo așteptați-vă la forțarea deschiderii unei piețe.

Piața de sănătate din România este transferată peste noapte, și în volume mari, către privați. E business privat prin extragerea unor sume enorme din contribuțiile comune ale cetățenilor. Ca să fie și mai clar mecanismul: toți cei care muncesc dau niște bani ca să aibă dreptul la sănătate, dar Costache va cere și mai mulți bani dacă vrei să fii tratat cum trebuie în cazul unei boli grave. Deci e o piață dezvoltată artificial și rapid pe bani publici. Nici măcar nu se întâmplă clasic capitalist: investitorii aduc aparatură și servicii mai bune, iar oamenii apoi să încerce să intre acolo cu bani suplimentari. De ce nu se întâmplă asta? Pentru că, de fapt, sănătatea nu e profitabilă așa. E profitabilă doar dacă dai tunuri pe porțiuni mici și dacă extragi resurse publice e termen scurt. Tot ce e ”neprofitabil” va rămâne în sarcina statului.

Din păcate, nu e doar Costache porpagatorul ideii de privatizare. El vine să concretizeze tendințe care se manifestă de foarte mult timp. Auzim că statul e corupt, că sistemul public e praf și soluția e mereu aceeași: să privatizăm, să le luăm banii, va fi mult mai bine cu o recepție frumoasă la privat. Costache e cumva și cavalerul apocalipsei din capul clasei de mijloc românești. O bună parte din cetățenii români nu mai au chef să accepte întărirea serviciilor publice, nu le mai înțeleg rostul. E o filozofie sinucigașă. Nici cei din pătura de mijloc nu o vor duce mai bine când le vor veni facturile pentru o boală serioasă. ”Alinierea prețurilor” cu UE înseamnă o lipsă de acces la sănătate cum greu ne-o putem imagina acum. Priviți doar ce s-a întâmplat când s-au introdus cardurile de sănătate, cele care triau simplu cetățenii: angajați la alb și restul lumii, neasigurate.

Lumea a rămas șocată când Costache a dat exemplul  RCA-ului pentru mașini. Oamenii ca niște carcase unde mai schimbi o piesă, mai schimbi uleiul. Dar viziunea e de un realism de piață cinstit. Așa vede el lucrurile și așa vor fi dacă intri în capcana explicațiilor ”de piață”. Accepți că în momentul în care îi rupi mâna sau faci cancer intri pe o bandă de scanare ca la supermarket? Da sau nu? Aici nu există răspunsuri cu juma’ de gură. Cine are chef de luptă politică trebuie să lupte cu asta și punct. Astea sunt cele două mari filozofii: sănătatea ca drept cetățenesc sau sănătatea ca business. Între cele două viziuni sunt diverse grade de adaptare și reglementare. Ce oferă liberalii, ce vor și Iohannis și tot grupul lui, că doar nu face Cosache de capul lui toate astea, e fix trecerea banului public în cantități uriașe către zona privată și destabilizarea sănătății publice ca drept constituțional.

Nu o spun de ieri. Vom ajunge să plângem după dreptul de a lua câte o bacterie într-un spital. Sănătatea publică e plină de probleme, le știm cu toții, de la șpăgi la mizerie. Dar nu e peste tot așa. Și, mai ales, nu e așa rău ca atunci când nici măcar nu vei avea dreptul să ntri în spitalul ăla mizer, cum o fi, care totuși îți mai dădea o șansă.

Este singura bătălie valabilă a momentului. Anticipate, neanticipate, justiție, toate astea sunt niște abureli politice fără sens, în fapt o evitare a sensului politic al alegerilor. Vrem sănătate publică sau vrem să transferăm totul în privat, adică doar câteva zeci de procente din populație să mai poată avea acces la pachete complexe de îngrijire în câțiva ani. Deocamdată filozofia lui Costache are în spate alegătorii de dreapta care fie nu sunt atenți, fie chiar cred că se pot îngriji doar cu cardul în buzunar. Iar cei dinspre stânga nu sunt reprezentați cum trebuie. PSD a deschis cutia Pandorei cu coplata, a vrut să facă mici privatizări cu pași mărunți, începând de la imagistică și analize. Zeci de ziariști și analiști ne explică ce bună e privatizarea și ce comunist coclit ești dacă vrei sistem public solid. Lobby-ul e zdrobitor, cei care mai vor sistem public sunt practic lipsiți de apărare. Resemnați-vă sau luptați împotriva acestor pași ireversibili, cam astea mai sunt opțiunile.

 

 

 

 

 

 

 

Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-02-17 13:55:44
Viorel

Blestemati sa fim furati si vanduti.Asta ne trebuie cand naparca nu-i omorata cand e mica,creste mare si se face dragon!

2020-02-18 08:47:20
Adrian

Analiza corecta si perfect adevarata! Cam asta se vrea, cine are bani va putea sa se trateze, cine nu, asta e...Referitor la spitalele de stat, nu toate arata groaznic sau au conditii execrabile. Aici depinde si de managementul spitalului respectiv. Dau un exemplu, Clinca Stanca din Cluj. Este o clinica de stat care arata foarte bine si care are un personal extrem de politicos, competent si dedicat tratarii pacientilor (medici, asistente, infirmiere, portar, etc.). Spun asta pentru ca am vazut, familia mea apeland la serviciile medicale ale acestei clinici. De asemenea, nimeni nu asteapta plicuri pentru a trata cu respect si profesionalism pacientii. Sunt ferm convins ca nu este singura de acest gen din tara.

2020-02-18 09:43:09
vvictor

Cele cateva zeci de procente despre care vorbiti sunt preponderent cei pentru a caror bunastare ati luptat si dvs. si care, iata, acum isi vor permite sa traiasca sanatosi. E un bun inceput. Nu-i ajutati si pe muncitori?

2020-02-18 11:13:58
Razvan

Cum afli ca e naspa rau de tot? Atunci cand incepi sa regreti PSD-ul....

2020-02-18 12:29:12
moromete

Pentru cei ce compara omul cu masina un singur lucru am de adaugat sau mai bine zis de intrebat, unde pot gasi piata pentru "sclavi" fiinca din momentul in care un om devine un bun comercial, catre sclavagism ne intreptam

2020-02-18 14:43:04
Andrei

Când eşti tânăr (mai mult sau mai puţin liniştit) te simţi nemuritor, moartea este pentru expiraţi, n-ai treabă cu ea. Dar, ce să vezi, viaţa e o curvă, şi te trezeşti că te doare spatele, îţi trosnesc articulaţiile sau alte porcării care vin odată cu vârsta (pentru cei care apucă). Dintr-o dată, nu apuci să ieşi la pensie că te trezeşti mort. Salvarea, 112, frecţii! Până ajung la tine constată decesul. Păi ce să-ţi fac dragă #rezistentule, ai vrut servicii private în tot sistemul de sănătate? O să le ai! Tratează-te cu nămol ca să te obişnuieşti cu pământul.

2020-02-19 09:27:59
Nicolae

Costi, ai luat-o pe arătură. Cred că mai bine te duci la A3, că doar nu-i o rușine. Combați mai bine ca Ciuvică. Am văzut și revăzut emisiunea cu don ministru doctor. Caută omu^ să-ți explice cu răbdare și mare atenție la virgule, la ă-uri, etc, egalitatea între sisteme la programe - 10 da? - , ca să nu poți tu face speculații - de mare cinism - explică și diferențele la costuri, în afara programelor, tu numic, Mai ții minte: ” Țaaarrraaaaa moooooaaaarreee de fooooaaammmeeeeee”, rostită de celebrul sindicalist întors, ca o concluzie la ce spusese Ciuvică ? Te mai întreb dacă este adevărat că, încă o dată : Țara moare de foame că nu mai are dinți? puși pe gratis că poporul n-a văzut în viața lui periuța de dinți? ce să mai spunem de săpun . Dar, ce să faci dacă tătuca vrea să repare pesedeul, punem mână de la mână. Mă întrebam dacă poziția ta este sezonieră. S-ar putea, sezo

2020-02-19 09:45:50
Ionescu

Rogozanu - un PSD-ist, cine te asculta pe tine? nici emisiunea n-o urmaream. N-am citi ce ai spus tu acum, doar putin prima parte, dar ma plictisesti, ca analist, jurnalist, habar nu am ce esti, dar PSD-ist esti cu siguranta. Ministru trebuie sa mai vina la TV, la o televiziune mai serioasa, daca mai exista asa ceva, daca nu sa faca declaratii de la sediu, sa dea mai multe explicatii , sa inteleaga lumea, nu sa vina manipulatori, cum ar Rogizanu si altii si sa sperie lumea, ca uite ce ne face Costache. Dar pana acum cum a fost cand vorbim de medici si spitale, boli, etc? A fost bine cu cei de la Colectiv, a fost bine cu femeia arsa pe masa? cu spitale murdare si cu gandaci si cu personal care te batjocoreste? cum a fost pana acum? unde ati fost domnilor jurnalisti, formatori de opinie sau manipulatori, ca sa discutati ce se intampla cu sanatatea? ca sa faceti presiuni acolo unde este necesar...

2020-02-19 09:51:25
Nicolae

Sunt dator de mai sus: Săar putea, sezonul ține cât nevoia. âDar să spun o poveste scurtă: În regat,( ce nasol sună) Anglia, dacă nu te-ai prezentat la momentul programat de medicul de familie (sau cum le-o spune acolo) sau nu ai fost acasă la vizita programată a lui, și nici la reprogramări nu răspunzi ești scos din toate programele sociale. Toate, inclusiv de la ciorba și sacul de dormit din parc, alea sociale. Restructurarea sistemului sanitar ar trebui să înceapă la televizor. În loc de manele, cântec, joc și voie bună și vodeviluri ar trebui făcută educația sanitară elementară, mână în mână cu educașia civică, Eram să zic Ciuvică, dar A3 iese din discuție.

Alte articole din: Ultimele Stiri