Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Prinţul Charles, încântat de pâinea secuiască pe care a mâncat-o la Valea Zălanului

Friday, 30 May 2014, 16:24 Sursă: Mediafax

Omul de afaceri Dioszegi Laszlo din Sfântu Gheorghe, proprietar al unei brutării din oraş şi care din acest an vinde pâine secuiască tradiţională, cu cartofi, şi în Marea Britanie, unde şi-a deschis o brutărie, a participat şi el, joi, la petrecerea câmpenească organizată de localnicii din Valea Zălanului în cinstea Prinţului Charles.

Dioszegi Laszlo a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că din această pâine cu cartofi a gustat şi Prinţul Charles la petrecerea organizată în livadă, unde aproximativ 50 de localnici au întins mese cu bucate tradiţionale.
"Prinţul Charles a apreciat că este foarte gustoasă şi s-a interesat dacă pâinea este făcută din făină de grâu", a povestit omul de afaceri covăsnean.

Dioszegi a menţionat că prinţul s-a arătat interesat de faptul că această pâine, realizată conform unei reţete tradiţionale din zonă, se comercializează acum şi în Marea Britanie, dar i s-a povestit şi faptul că brutăria Diószegi a copt cea mai mare pâine tradiţională cu cartofi din lume.

"A apreciat ca interesant faptul că pâinea produsă de noi se vinde şi în Marea Britanie", a spus omul de afaceri din Sfântu Gheorghe.

La rândul său, primarul comunei Malnaş, de care aparţine Valea Zălanului, Kasleder Jozsef, susţine că mesajul cel mai important al prezenţei Prinţului Charles în zonă este că "nu Valea Zălanului s-a dus la Prinţul Charles, ci el a venit la Valea Zălanului".

"Nu Valea Zălanului s-a dus la Prinţul Charles, ci el a venit la Valea Zălanului. Acest lucru are un mesaj foarte important, de care însă mulţi nu-şi dau seama. Valea Zălanului are o valoare importantă, cu o natură neatinsă. Satul s-a păstrat aşa cum era în anii 1940, iar localnicii şi acum muncesc la fel ca acum 50-60 de ani. Aici, nedezvoltarea a devenit acum un avantaj. (…) Suntem bucuroşi că noi am fost aleşi de Prinţul Charles ca să cumpere aici casă. După spusele dânsului, el a fost peste tot în lume, iar aici, în Valea Zălanului, se simte foarte bine", a declarat Kasleder.

Primarul a spus că problema este că, după ce pleacă Prinţul Charles, nimeni nu mai este interesat de valorile zonei, cu toate că nici satul şi nici oamenii nu se mută.

"Acum, o zi sau două, toate lumea e cu ochii pe Valea Zălanului, iar pe urmă se uită. După posibilităţile pe care le avem, noi încercăm să facem câte ceva, dar e greu. În ianuarie am făcut o cooperativă cu tinerii din Valea Zălanului, vrem să producem în cantităţi nu foarte mari produse locale, să prelucrăm fructe de pădure, ciuperci. Avem un brand şi vrem să ne folosim de acesta, dar e foarte greu întrucât cooperativa nu are niciun leu momentan. Am încercat să accesăm fonduri europene, dar sunt nişte cerinţe care ne împiedică să ne dezvoltăm", a explicat edilul.
Prinţul Charles a petrecut, joi, aproape o oră în compania a aproape 50 de localnici din Valea Zălanului (Covasna), care în cinstea sa au organizat o petrecere într-o livadă, unde el a mâncat mămăligă cu brânză şi a ascultat muzică populară maghiară.

Prinţul Charles va pleca din România sâmbătă.

El a ajuns în România marţi după-amiază, pe Aeroportul din Târgu Mureş, cu un avion privat, fiind preluat de către ofiţeri ai Serviciului de Protecţie şi Pază. Prinţul Charles a petrecut câteva ore în satul braşovean Viscri, mergând la locuinţa pe care o are în localitate şi discutând cu un arhitect despre lucrări la aceasta, întrucât intenţionează să o extindă.

Din Viscri, Prinţul Charles a mers în localitatea covăsneană Micloşoara, din zona Baraolt, unde a înnoptat la reşedinţa familiei contelui Kalnoky Tibor.

Miercuri, el s-a întors în judeţul Braşov, unde a vizitat Biserica Neagră, el spunându-le jurnaliştilor că se simte foarte bine la Braşov. La ieşirea din biserică, Prinţul Charles a fost aplaudat de către braşovenii şi turiştii care se aflau în zonă.

Miercuri seară, Prinţul Charles a ajuns în Valea Zălanului din Covasna, unde are mai multe proprietăţi, una dintre acestea fiind o casă veche de peste o sută de ani, care a fost complet renovată.

Prinţul Charles s-a aflat în România şi în urmă cu un an, când a mers la domeniul contelui Kalnoky Tibor din Micloşoara, la una din proprietăţile sale de pe Valea Zălanului, din comuna Malnaş, judeţul Covasna, în localitatea mureşeană Archita şi în localitatea braşoveană Viscri.

În aceeaşi perioadă, Prinţul Charles s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, tot atunci având o întâlnire şi cu premierul Victor Ponta.

În cadrul aceleiaşi vizite private de anul trecut, Prinţul Charles a avut o scurtă întrevedere şi cu ministrul Mediului, Rovana Plumb, care l-a invitat să i se alăture în viitoarele sale proiecte "verzi", moştenitorul coroanei Marii Britanii fiind de acord cu acest lucru.

Prinţul Charles a fost în Transilvania de mai multe ori în ultimii ani, în vizite private în judeţele Mureş, Covasna, Harghita şi Braşov.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL