Coronavirus - România: 196004 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Germania va tăia ajutoarele sociale pentru români

Thursday, 28 April 2016, 19:53 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit proiectului de lege elaborat de ministrul social-democrat al muncii german, Andrea Nahles, dezvăluit joi în presă, imigranţi proveniţi din alte ţări ale UE, care locuiesc în Germania, nu vor mai primi ajutoare sociale dacă nu vor munci.

Textul, foarte criticat de opoziţie, prevede ca imigranţii intraeuropeni fără loc de muncă să nu poată accede la ajutoarele publice decât după cinci ani de şedere în Germania.

Andrea Nahles a dat asigurări că acest proiect de lege corespunde 'practicii curente', acest termen de cinci ani fiind 'în toată Europa un termen de rigoare'.

Cei care vor fi în viitorul apropiat excluşi de la ajutoarele sociale vor putea pretinde, cu toate acestea, o alocaţie tranzitorie de o lună, acordată o singură dată şi destinată să acopere cheltuieli elementare (hrană, întreţinere, locuinţă).

Acordarea unui ajutor în vederea întoarcerii în ţările de origine este de asemenea prevăzut.

Aceste măsuri, care trebuie să mai fie adoptate de Consiliul de miniştri şi validate de parlamentari, constituie ecoul revendicărilor premierului britanic David Cameron, în campanie împotriva 'Brexit'-ului şi care vrea să reducă numărul de imigranţi intraeuropeni care vin în Marea Britanie.

Măsura, una controversată şi considerată discriminatorie în ceea ce priveşte principiul european al liberei circulaţii, îngrijorează ţările din Europa Centrală şi de Est, ai căror cetăţeni sunt vizaţi.

Berlinul s-a opus multă vreme unei asemenea măsuri, înainte de a decide o schimbare în această privinţă, după ce Tribunalul federal pentru probleme sociale a decis, la sfârşitul lui 2015, ca orice cetăţean din UE, chiar şi unul fără loc de muncă, să aibă dreptul de a beneficia de ajutoare sociale după şase luni.

Această decizie a declanşat o dezbatere în Germania şi a suscitat îngrijorarea comunităţilor, care finanţează ajutoarele sociale şi se tem că ea ar putea atrage cetăţeni din ţări ale UE unde nivelul de trai este mult inferior celui din Germania, cum sunt România şi Bulgaria.

Andrea Nahles a propus modificarea legii în sensul înăspririi condiţiile pentru acordarea acestor ajutoare, potrivit Agerpres.

'Nu există uniune socială în Europa', a mai notat Nahles. 'Orice cetăţean român este binevenit. Însă dacă este vorba de a primi alocaţii sociale care nu se sprijină pe o muncă depusă, atunci eu sunt de părere că este acceptabil ca el (cetăţeanul român) să se întoarcă în ţara sa', a subliniat ea.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL