Proiectul a ridicat numeroase controverse. Absența realizării unui studiu de impact a fost unul din elementele puternic criticate, inclusiv în cadrul dezbaterii publice. Astfel, aproximativ 80% dintre cei care au luat cuvântul în cadrul dezbaterii au susținut că este nevoie să fie realizată o evaluare atentă a impactului proietului, precum și de extinderea perioadei de consultare.
Asociația Operatorilor Mobili din România (AOMR), a tras un semnal de alarmă prin reprezentantul său, Liviu Popescu, care a subliniat că cerințele impuse operatorilor cu efect imediat după eventuala intrare în vigoare a legii, în condițiile în care calendarul de autorizare a furnizorilor care va avea o durată de până la 4 luni, pot conduce la apariția unei perioade de discontinuitate în furnizarea serviciilor de telecomunicații.
Marius Săcean, directorul direcției juridice din cadrul ANCOM a spus că instituția se va gândi la această problemă ridicată de operatorii de telefonie mobilă. El a mai declarat că este evident că proiectul nu implementeaza toate instrumentele tool box-ului european, unele existând deja, iar altele urmând să fie implementate, părerea sa fiind că proiectul vine mai mult în completarea tool box-ului european. Marius Săcean a menționat că problemele legate de concurenta, de tratate internationale sau problemele constitutionale, ridicate și în cadrul dezbaterii, vor fi analizate de ministerele de specialitate.
Conform proiectului de lege, utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes national, precum și în rețelele 5G, cu excepția terminalelor folosite de utilizatorii finali va fi condiționată de obținerea de către producători a unei autorizări. Această autorizare se va acorda prin decizie a primului ministru, în baza unui aviz conform al Consiliului Suprem de Apărare al Țării.