Coronavirus - România: 19398 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Decizia neașteptată a Rusiei a lovit din nou în preţul petrolului

Tuesday, 29 November 2016, 11:46 Sursă: REALITATEA.NET

Preţul petrolului a scăzut și luni, până la 46 dolari barilul, continuând declinul după prăbuşirea cu 4% de vineri. În cursul acestei săptămâni, miniștrii energiei din țările OPEC se vor întâlni pentru a lua o decizie cu privire la plafonarea producției.

Rusia a precizat însă că este posibilă o întâlnire ulterioară între reprezentanți ai OPEC și ai producătorilor de petrol din afara organizației.

Prețul petrolului Brent, de referință la Londra, este în scădere cu 1,14%, la 47,69 dolari pe baril. Cotația petrolului West Texas Intermediate, de referință pe piața americană, este în declin cu 1,06%, la 46,58 dolari pe baril.

Reprezentanții statelor OPEC se întâlnesc miercuri, la Viena, pentru a discuta un acord de reducere a producției de petrol, care să limiteze oferta excedentară de pe piața mondială.

Rusia ar putea revizui planurile producţiei de petrol din 2017, dacă se va stabili o înţelegere asupra îngheţării producţiei globale, a declarat ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak.

„Potrivit planurilor noastre, producţia (n.r. - rusească) de petrol ar creşte anul viitor. Dar dacă menţinem producţia la nivelul curent ne îndeplinim contribuţia, ceea ce, în principiu, pentru noi înseamnă tăierea a 200.000-300.000 de barili pe zi (n.r. în 2017)", le-a spus ministrul Energiei jurnaliştilor.

Companiile de petrol ruseşti spun că vor mări producţia în 2017, după ce au atins niveluri-record în ultimele luni, continuându-şi angajamentul faţă de noile câmpuri petrolifere, deschise în 2016, care vor continua să pompeze petrol în 2017, iar Rusia va reduce producţia în perimetrele petrolifere care au produs deja, petrol, de câţiva ani, a declarat ministrul Novak.

Consultările cu OPEC (organizaţia ţărilor exportatoare de petrol) „merg pe drumul cel bun", iar Rusia va discuta cu câteva state producătoare de petrol care nu fac parte din OPEC, inclusiv Kazakhstan şi Mexic, a mai spus ministrul. Până acum, nu s-a luat legătura cu Statele Unite, iar contactele cu Norvegia evidenţiază că Oslo nu va face parte din înţelegere, potrivit ministrului rus.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL