Coronavirus - România: 19133 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Legea USR privind alegeri locale în două tururi, respinsă, la Senat, de PSD și UDMR

Wednesday, 16 October 2019, 12:30 Sursă: REALITATEA.NET

Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativă a USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin în cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi.

Potrivit, articolul 102 din legea 115/2015 se abrogă potrivit proiectului de Lege. Acesta prevede că în cazul în care situația de balotaj intervine între 2 candidați la funcția de primar sau de președinte al consiliului județean, între care urmează să se desfășoare turul al doilea de scrutin, iar unul dintre aceștia decedează, renunță sau nu mai îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a fi ales, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscripție declarându-l primar sau, după caz, președinte al consiliului județean pe celălalt candidat.

Proiectul face parte din categoria legilor organice și va merge la dezbateri și vot în Camera Deputaților, care e decizională.

Prima reacție după votul din Senat vine de la Florina Presadă, senator USR: ”Astăzi s-a discutat propunerea  USR de alegere a primarilor în 2 tururi, propunere care a fost respinsă. Argumentele aduse în favoarea respingerii țin de teama acelora de a pierde portofoliile de primar. Avem primari aleși cu un număr mic de vorturi.

Trecerea legii privind alegerea primarilor în 2 tururi este o condiție pentru USR pentru votarea învestirii unui nou govern. Cerem partenerilor de moțiune PNL să depună eforturile necesare pentru ca această modificare legislativă să fie aplicată. Trebuie să vedem că există o majoritate cu care actualul guvern să poată guverna, vedem că, la Senat, PSD are încă majoritate, orice guvern am avea de aici încolo ar fi unul care nu ar putea guverna de facto. PSD, la Senat, are majoritate clară, singura soluție ar fi anticipatele”.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL