Parchetul General contestă acuzația de CENZURĂ adusă în cazul Kovesi

 

Parchetul General reacționează, după acuzațiile de cenzură aduse de procurorii Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, care au început urmărirea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi. Într-un comunicat transmis sâmbătă seara, reprezentanții instituției susţin că datele personale nu trebuie comunicate. Se face referire și la prezumţia de nevinovăţie şi la faptul că "furnizarea de informaţii în alt cadru decât cel legal e de natură a prejudicia înfăptuirea justiţiei şi drepturile persoanelor implicate". Precizările vin după ce procurorii de la scția pentru investigarea magistraților s-au plâns că biroul de presă al Parchetului General ar fi modificat comunicatele emise de ei.



Două dintre persoanele plecate în Indonezia, în misiuna de aducere în țară a lui Popa Nicolae, erau angajați SRI, se arată în comunicatul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Asta, deși escortarea poate fi efectuată în mod normal doar de organele de poliție. Secția de Investigare acuză Parchetul General ca emis un comunicat ce omite mai multe aspecte precizate inițial de Secție și că simplifică nuanțat importanța unor afirmații.

"Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a efectuat toate demersurile referitoare la obţinerea vizei pentru membrii delegaţiei ce urmau să se deplaseze în Indonezia şi pentru plata biletelor de avion ale persoanelor care au făcut parte din delegaţia desemnată să procedeze la aducerea în ţară a numitului P.N., printre care şi numiţii D.M. şi I.A. care erau ofiţeri SRI", se arată în comunicatul Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție. Pe când, în comunicatul emis de Parchetul General, este amintită o singură persoană care la acea vreme era angajată a SRI: „[...] ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligația să asigure aducerea în țară a persoanei condamnate și care făceau parte din Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGPR, precum a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI."


De asemenea, un alt exemplu este faptul ca în documentul emis de Parchet nu apar sumele deplasării în Indonezia, care apareau în comunicatul secției speciale.

"[...] contravaloarea deplasării pe ruta Bucureşti-Jakarta s-a estimat că era de 130.500 euro, conform facturii fiscale, în valoare de 234.207,30 RON, reprezentând cursa [...] Otopeni-Jakarta-Otopeni 20-21.04.2011”

În plus, o altă informație omisă ar fi că Laura Codruța Kovesi i-ar fi înmânat o scrisoare președintelui Indoneziei din partea omologului său român, prin care "se exprimă speranța cu privire la urgentarea procedurii de extrădare".

Sâmbătă seara, a venit și replica Parchetului General. Reprezentanţii instituţiei citează un articol din Legea privind organizarea judiciară, potrivit căruia "procurorii trebuie să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale, prezumţia de nevinovăţie, dreptul la un proces echitabil, principiul egalităţii de arme, independenţa instanţelor şi forţa executorie a hotărârilor judecătoreşti definitive".

În plus, Parchetul General menţionează informaţiile care, potrivit Legii nr. 544/2001, se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, respectiv informaţiile cu privire la datele personale.



Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
amar
17 Feb 17:12
Cei atâta părtinire . omul a dat cu bota în baltă că atâta l-a dus capul altceva nu a ştiut . Laura Codruta kioveşi trebue cercetată cu lux de amănuntu şi nu trebue să fie pe un post de conducere că perpetuează corupţiea mai departe . Nu avem şi nu putem lua un exemplu de la ea , dacă a făcut atâtea rele . Acei europeni oare nu se simt vinovaţi că a pus primul pe listă un om corupt ? Cât de grotească sunt aceste fapte . Nu mai avem încredere în numeni ! Nu ştiu ce să mă fac cu aceşti oameni . Dar oare sunt oameni părtimitori cu noi ! sau ...
Răspunde
0 0
Bota Flaviu
17 Feb 13:56
Observațiile unui moș USR-ist.
Stau și mă minunez cât de mare este prostia în România. De câteva zile televiziuni și ziare la care majoritatea patronilor au oarece probleme cu justiția o atacă pe Codruța Kovesi pe baza unui denunț făcut de fugarul Ghiță. Acuzațiile aduse de Ghiță sunt atât de grave că te apucă râsul. Cică ea a fost la el în cramă la o degustare de vinuri și că la rugat să achite biletul de avion pentru aducerea în țară a altui fugar celebru, ce a păgubit statul și cetățenii cu sute de milioane de euro (un mic mizilic).
Nu știu cum cineva poate să stea de vorbă sau să-i ia un interviu acestui individ care nu este doar un simplu borfaș ci este un mare trădător de țară, lucru pe care-l ocolesc să-l spună. Firmele lui Ghiță specializate în proiectarea și implementarea de sisteme informatice au câștigat majoritatea contractelor de informatizare a instituțiilor statului, de la CNAS până la serviciile secrete. Practic Ghiță nu a fugit numai cu bani, a fugit cu cheile de intrare în toate bazele de date ale instituțiilor statului român. Aceste chei de intrare au constituit moneda de schimb pentru a negocia obținerea azilului politic iar ele au ajuns din păcate la KGB. Acum KGB-ul poate intra când vrea în toate bazele de date ale instituțiilor statului.
Draknea, Tudorel și ceilalți nu trebuie să se teamă de Codruța ci trebuie să se teamă de momentul când vor fi judecați ca trădători de țară pentru colaborarea cu Ghiță.
Răspunde
0 0
Stefan
17 Feb 10:06
Ce faceti ?a-ti inebunit cu totii cum adica nu trebuia adus hptul acela din Pana unde a-ti ajuns cu cretinismul ?adica infractorii sunt protejati in Romania ?La fel si cu Ghita acest hotz nenorocit care huzureste in Serbia ,ba a dat si sume enorme sarbilor sa-l ocroteasca ,de unde are atatia bani sa dea la toti ?inclusiv lui Gusa care acum a devenit aparatorul lui din oficiu.
Voi nu vedeti ca hotii nu mai au nicio rusine si ne sfideaza spunand pe fata ca au dreptul zsa fure?
Răspunde
0 0
Groza
17 Feb 10:03
Legea nu este in pas cu escrocheriile folosite de "oameni de bine"corupti.Ca sa-idibui trebuie sa folosesti metodele lor.Sa ii lasam nepedepsiti?Ex:Reabilitarea liniie ferate Bucuresti- Constanta,de o firma austriaca.Fiscul austriac verifica .Unde sunt 20 de milioane.La romani.Dupa legislatia noastra toti sunt curati,pentru ca ei au folosit ingineri care nu sunt prevazute in legislatia noastra.S-ar putea ca escrocii sa scape,chiar prin prescriere.
Răspunde
0 0
Groza
17 Feb 09:54
A avut mute hibe dar departamentul pe care l-a condus a facut multe dosare la toti "oameni de bine"(politiceni,alesi-corupti) si nu numai.A clasat(prescris) si a trimis in judecata ,dar si la comanda politica.Cand a gasit o nisa(oportunitate) a trimis injudecata chiar si pe cei apropiati.Vezi cazul Mircea Basescu,anchetat ,judecat ,condamnat si eliberat.Cand a putut nu a avut mama nici tata.Cei cu probleme au tras concluzia ca ii ia la rad daca areposibilitatea.Trebuie sa scapam de ea.Unii spun daca a lucrat si la comanda politica sa-si fi dat demisia.Sa puneti voi unu ticalos car sa va apere.?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?