Modificări de ultima oră pentru alegerile prezidențiale. Anunțul STS despre afișarea rezultatelor

 
Anunțul STS despre alegerile prezidențiale
Anunțul STS despre alegerile prezidențiale

Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat, vineri seara, o serie de modificări legate de afișarea rezultatelor la alegerile prezidențiale.

În ziua alegerilor prezidenţiale vor fi publicate pe internet numai rezultatele parţiale şi finale, precizează, vineri, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care arată că, în prezent, nu există cerinţe operaţionale care să permită STS centralizarea rezultatelor provizorii de la nivelul secţiilor de votare.

Precizarea STS vine în urma solicitărilor referitoare la modul de publicare pe internet a datelor privind centralizarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie.

În urma solicitărilor primite la Biroul de presă al STS cu privire la modul de publicare pe internet a datelor referitoare la centralizarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2019, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis următoarele:

Întrebarea nr. 1. Vor exista și la prezidențiale cele trei secțiuni (rezultate provizorii, rezultate parțiale și rezultate finale)?

Răspuns:

Serviciul de Telecomunicații Speciale realizează publicarea pe internet a datelor aferente procesului electoral din luna noiembrie 2019 conform cerințelor operaționale reieșite din hotărârile AEP și deciziile BEC.

Până în acest moment nu au fost adresate către STS cerințe operaționale din care să reiasă că rezultatele provizorii vor fi publicate. În consecință, până în acest moment, rezultă că vor fi publicate numai rezultatele parțiale și finale.

Întrebarea nr. 2. Există vreo diferență între modul în care vor fi afișate rezultatele alegerilor prezidențiale față de europarlamentare? Dacă răspunsul este afirmativ, cine a decis să existe asemenea modificări?

Răspuns:

Conform cerințelor operaționale amintite mai sus rezultă că vor fi diferențe între modul de afișare a rezultatelor la alegerile prezidențiale față de alegerile europarlamentare.

STS nu are cerințe operaționale pentru publicarea rezultatelor provizorii, iar responsabilitatea publicării datelor aparține AEP și BEC.

Întrebarea nr. 3. Din informațiile de până acum, vor lipsi anumite informații. Nu considerați că absența, din cadrul rubricii „rezultate provizorii", a tabelului centralizator al rezultatelor de la secțiile de votare la nivel de județ înseamnă o scădere a transparenței procesului electoral? Să înțelegem că partidele nu mai pot să vadă, în timp real, centralizarea rezultatelor brute de la secțiile de votare?

Răspuns:

Aplicațiile dezvoltate de STS permit publicarea rezultatelor alegerilor prezidențiale cu aceeași transparență și vizibilitate ca în cazul alegerilor europarlamentare.

Considerăm că nepublicarea rezultatelor provizorii nu asigură același nivel de transparență ca în cazul alegerilor din 26 mai a.c.

De asemenea, considerăm că nivelul de transparență realizat prin publicarea rezultatelor provizorii trebuie să fie același pentru toate categoriile de public.

În momentul de față nu există cerințe operaționale care să permită STS centralizarea rezultatelor provizorii de la nivelul secțiilor de votare.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?